Железните поплювковци

4565
Железните поплювковци
Снимка: БГНЕС

Направихме това, което ни позволява законът. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов обясни защо подопечното му министерство не е направило нищо повече от това да попита Македония дали има нарушение при издаването на "Железният светилник" и "Илинден", както и евентуално да прави експертиза има ли изменение на текста и смисъла на романа без съгласието на Талев и наследниците му.

Коментар на редактора

МК ще анализира македонските преводи на Талев

Министерство на културата ще анализира преведените в Македония издания на романите на Димитър Талев. Това каза директорът на дирекция &...

Законът толкова позволява - любимо оправдание! Защото нашите политици и "държавници" отдавна са поплювковци. Те са буквоядци - каквото пише там, на някаква си хартийка, това е. Жалко само че не вземат да скочат от някой мост на "Хемус", както им пишат често-често куп избиратели.

Какво може да направи Рашидов, след като става въпрос за авторско право т.е. частно право? Може например да направи среща с Климент, внука на Димитър Талев. Може да намери пари за хонорар на адвокати, за да заведе Климент дело в Македония. Може тези юристи да проверят дали няма как да се заведе дело в международен съд - това зависи от условията на съответните международни конвенции в областта на авторското право, по които сме страни с Македония.

Всичко изброено може да се направи, без Рашидов и екипът му да нарушат закона. А може да се направи и още нещо - след като Македония иска да влиза в ЕС, може да сторим това, което прави Гърция толкова години с името на Македония. Може като държава да кажем на Скопие, че щом си позволява такива волности като с произведенията на Талев, ще види ЕС през крив макарон. Това е национална позиция! Това е мъжка позиция! Тези позиции липсват - има само чиновници! И Рашидов изобщо не е единствен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com