Кой сега ще плати обяда на Бойко Борисов?

31363
Кой сега ще плати обяда на Бойко Борисов?
Снимка: БГНЕС

След като на 17 март вечерта експремиерът Бойко Борисов беше арестуван в къщата си в Банкя, Actualno.com публикува анкета с въпрос какво ще стане. Мнозинството отговори, че нещата ще придобият етикет "всяко чудо за три дни".

Два дни по-късно силно мирише на това. Затова не мога да не припомня думите на Кирил Петков от 27 януари, 2022 година. Тогава той беше в Брюксел, на изслушване за върховенството на правото в България. Там обясни, че в България 20 души са в основата на голямата корупция, както и, че се работи усилено по въпроса, но не трябва да се правят грешки, да се излиза извън рамките на закона, защото "държавата ще им плати обяда".

Сега, при излизането си от ареста, и Бойко Борисов, и пиарката му Севделина Арнаудова заявиха, че Кирил Петков е действал буквално като полицай, в нарушение на всякакви процесуални правила. Премиерът отрече и посочи директно кой е главният виновник - прокуратурата. Гешев отново се оказа непреодолимо силна карта в голямата политическа игра, а правещият промяната премиер пак не го разбра и оцени?! След като сегашният случай изобщо не е пръв, след като досега няма нито един знаков случай, обвързан с Борисов, при който прокуратурата да констатира каквото и да е различно от "невинен", защо Петков и компания си мислеха, че този път ще е различно? Резултатът е, че няма обвинения - все още. И е трудно да се повярва, че ще има в обозримо бъдеще, а няма нов герой да кара все със стари мурафети: "Ние ги хващаме, те ги пускат".

Петков, ако не публично, пред себе си да признае - преметнаха ли го? Стана ли така, че старото куче Бойко Рашков му подложи динена кора в разгара на огромната криза с Украйна, която тества цивилизационния ни избор и може да ни преобърне като държава в орбита на Путин? Отношенията му с Румен Радев как са - наистина, а не ниво "медии" и "хубаво е да имаме различни гледни точки"? А отношенията на Радев с Борисов как са - хубаво беше, когато единият я караше на "Дондуков 1", другият на "Дондуков 2", и хвърчаха рейтинги според зависи.

И да не забравим - европейският главен прокурор Лаура Кьовеши къде е точно в цялата история? Уверенията на Петков как европрокуратурата също работи трябва да бъдат подплатени с конкретика от самата европрокуратура - иначе провалът става още по-жесток. Става с етикет "аматьори"! Мирише на аматьори - когато беше питан точно за европрокуратурата, Бойко Рашков взе да обяснява как не можел да знае и каже какво точно става в европрокуратурата по всички случаи, по които работи. Не питаме за всички - за един питаме! Европейската прокуратура се занимава само с дела, засягащи финансовия интерес на ЕС т.е. кражби от еврофондове и кражби на евросредства. В случая с Васил Божков и твърдението му, че Борисов и Горанов го изнудвали, каква кражба на европари има?!

Всеки е невинен до доказване на противното. Когато не можеш да докажеш нещо, когато имаш и най-малкото съмнение, че няма да успееш заради пречки в "системата", не се изхвърляш. Защото накрая плащаш, а обядът е по-скъп от закуската! И в случаи като този вторият шанс е химера.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com