Бойко Рашков: Чух откровени лъжи от прокуратурата, за пореден път смачкаха труда на МВР

8408
Бойко Рашков: Чух откровени лъжи от прокуратурата, за пореден път смачкаха труда на МВР
Снимка: БГНЕС

Становището на прокуратурата е, че прави извод за изхода от производство, на което току-що е поставено началото, производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото още се извършва проверка, за да се съберат данни и да се реши дали да се образува производство. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков на извънреден съвместен брифинг с премиера Кирил Петков по повод вечерната пресконференция на прокуратурата и освобождаването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

"Събрани са данни, включително и от Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова. Вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, вкл. не е било компетентно едва ли не, да предприеме елементарни проверовъчни действия", категоричен бе вътрешният министър.

Кирил Петков: По случая с Борисов работи и европейската прокуратура, в България няма независимо обвинение

"Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим. Прикрива се и се игнорират сведения, получени от из...

Той припомни, че Божков е публикувал в медиите факти, които бяха предмет на проверка от месеци. "Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност", добави Рашков.

Той допълни, че са изпратени стотици материали от полицията към прокуратурата, но не е  известно каква е тяхната съдба. "Не искам да отклонявам темата, но още през октомври м.г. ние сме изпратили огромен обем материали по АМ Хемус, които са събрани от ГДНП, и до ден-днешен няма никаква реакция от прокуратурата по тях", даде пример той.

"По въпроса за Божков и фактите, които изнесе - че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, - по този въпрос ние сме събрали факти, на които прокуратурата не обръща внимание. Спомняте си също, че преди време прокуратурата оправдаваше своето бездействие с това, че това било защитна теза на обвиняемия Божков, срещу когото имало 18 обвинения - тоест според прокуратурата ако български гражданин е обвинен в престъпление, той няма никакви други права и няма право да бъде пострадал от престъпление. Това е пълен абсурд", допълни Рашков.

"Изненадах се за пореден път не само защото от прокуратурата нагласиха тяхната пресконференция да бъде твърде късно, но и да не можем да реагираме - сега се налага ние да реагираме късно. Там чух откровени лъжи: нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата", каза той като ги показа пред журналистите.

"Защо го правят това? Нека да си отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, вкл. и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата познава своите задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези лица?", попита той. 

Севделина Арнаудова: Кирил Петков е казал, че задържането ни е станало по разпореждане на Кьовеши

"Разбрах, че съм арестувана преди да дойде полицията". Това заяви бившият шеф на Пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова ...

Бойко Рашков припомни, че преди две години е имало доклад на АДФИ за Владислав Горанов, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. "Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, АДФИ още миналата година на прокуратурата. Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес. В тази преписка, която депозирахме сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, и ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства. Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че нямало доказателства", каза той.

Според Бойко Рашков разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Арнаудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса.

"Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не", каза още министърът.

Той обаче не можа да каже в колко часа всички документи са били изпратени на прокуратурата. Рашков все пак изрази възмущението си от това, че разследващите полицаи са чакали с часове в коридора за среща с прокурорите, но така и не са били приети за среща. "Те не са искали да се срещнат с тях. Това е възмутително. Днес денят е минал в чакане прокуратурата да ни сюрпрзира в края на деня със своето становище", каза вътрешният министър.

Кирил Петков: По случая с Борисов работи и европейската прокуратура, в България няма независимо обвинение

Бойко Борисов излезе от ареста

"Имам една дума - брутално, гадно, върнаха ни в комунизма". Това бяха първите думи на бившия премиер Бойко Борисов след излизането му о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com