Конниците на Апокалипсиса не са 4, а по 4 на кон

10863
Конниците на Апокалипсиса не са 4, а по 4 на кон
Снимка: Getty images

Последното, което успя да каже Кирил Петков след успешната акция по неговото отстраняване, беше "Не се страхувайте". Много помия се изля по този човек, най-вероятно - защото наистина не му пука. Нито от задкулисието, нито от сценаристите и режисьорите на това задкулисие.

В тази предизборна кампания са твърде много политиците, посланията, псевдополитиците и псевдопосланията, които залагат на страха. На всеки средноинтелигентен човек му е ясно, че сплашването винаги има някаква цел. Особено когато продължава твърде дълго.

В случая наистина е по-длъжко, защото започна още през 2020 с една реална заплаха от вирус - че всички ще го изкараме и че някои няма да го преживеят. Да, така стана. Така ще е и с тази зима - някои ще карат ски в Швейцария, други ще цепят дърва на село, а и стотинката ще цепят на две. Но така е било винаги.

На хората им писна да ги държат в страх. Не само у нас, а и по света. Стратегията и тактиката да те плашат като малко дете с Торбалан може и да върши работа, но само тук-там и само временно. Като цяло хората са наясно, че страхът те прави безсилен и смисълът на живота ти е точно в преодоляване на страховете. Защото това всъщност е движило човешката еволюция от пещерите, та до днес. Но да не се отплесваме.

Родните политици грам фантазия нямат. Който и да е родил идеята, че сплашването може да манипулира дебелоглавия нашенец, доста се е объркал. Истината е, че българинът е шампион по оцеляване и точно у нас подобна стратегия е губеща. Печеливша е обратната - усмихнете се, живейте си живота и не вярвайте на всичко, което ви казват.

Кризата е вече видима и със сигурност ще затягаме коланите. Инфлацията расте и всичко поскъпва. Няма спор, че ще бъде тежка тази зима, но ние от политиците очакваме решения, а не да ни карат да се крием под масата.

Кажи-речи вече всички се изредиха да ни съветват колко важно е да си направим зимнина. Ами ние и без да ни давате този акъл си го правим - де що има останала баба по селата само с това се занимава.

Не допускам чак толкова да са глупави кандидатите за власт. По-скоро се опитват да бъдат верни на определени геополитически интереси. Защото, забележете, всички заплахи за базирани върху доставките на газ. Руски газ. И по една чиста случайност всички политици и формации, залагащи на страха, са проруски. Е, то с такава стратегия какви други да са?

Скоро ще потекат по ефири и канали всичките родни конници на Апокалипсиса - всъщност те вече текат. Но те съвсем не са 4, а са по 4 на кон! И всичките са предвестници на Страшния съд! Е, никой не споменава директно Путин - то само това оставаше, но че ни плашат с него вече е ясно и в детските градини. Да не го ядосваме много, че току-виж и без дечица сме останали. Я какво се случва в Украйна - ужас не, ами ужас! Дайте да си налягаме парцалите, че да не стане по-зле.

Бял, червен, черен и пепеляв - не, не са само тези конниците на Апокалипсиса в българската политика. Има и зелени, почти резедави, леко розовеещи и избеляло тъмносини. Пък и съчетания бол. Конниците се коалират по всякакви начини, само и само да се набутат във властта. В някои случаи дори не се коалират, а се договарят за "следизборно сътрудничество". То ще се наложи така или иначе, ако партиите не искат президентът да управлява до откат вместо тях.

И тогава ще настане веселба, колкото и гладна и студена да е зимата. Защото ще падне коалиране за чудо и приказ. Тошковци, анти-Тошковци, копейки, рубли и зелени чорапи - всичко ще е напън и стон. Ергенът ще е най-желан, ако е от Банкя. И единствената жена-конник (червената) - също. Ще пада голямо спасяване от Апокалипсиса - най-вече на собствените кожи. Там, дето не вее чак толкоз - в парламента, в администрацията и в печелившите държавни фирми.

Прекаляването с негативизма ще има обратен ефект - никой няма да вземе насериозно предстоящите трудности, защото хората винаги намират за вярно обратното на това, което твърдят политиците. Затова, ако има останал някой читав кандидат за властта, да не ни плаши - нито с газ, нито с филията с мас.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com