Кратко и ясно за коронавируса: Време е да слушаме, чуваме и оцеляваме!

11585
Кратко и ясно за коронавируса: Време е да слушаме, чуваме и оцеляваме!
Снимка: БГНЕС

Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи! С тези думи ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски се обърна в събота вечер от телевизионния екран в най-гледаното време към нацията.

Запазете спокойствие и следвайте стриктно инструкциите на властите! Това вероятно е най-честият призив, отправян от институциите в която и да е страна във времена на криза. И тук е най-тънкият момент - не можеш да искаш от хората да постъпят така, както очакваш, ако не им кажеш какво точно искаш - защото иначе няма да те разберат!

Във времена на криза с публиката се комуникира точно, ясно и кратко, без двусмислия и недомлъвки. Не казваш ОГРАНИЧЕТЕ контактите, ако очакваш хората да спрат да си общуват. Казваш СПРЕТЕ контактите извън семейството. Точка. Какво значи "ограничете" за човек, който всеки ден общува с 50-тина души - да падне на 20? Или на 15? А за такъв, който общува със 100 души? Или с 200?

Не можеш да използваш абстрактни понятия като "Бъдете отговорни за възрастните си роднини", ако очакваш хората да спрат да излизат и да се виждат. Казваш - хората над 60 години да не си показват носа навън - децата им да им носят продукти и да ги оставят пред вратата. Тези без деца да се обадят на едикой си телефон и доброволци ще им доставят необходимото.

Примери за кризисна комуникация могат да се намерят достатъчно. Един от тях е испанският премиер Педро Санчес, който се обърна към съгражданите си в още по-кризисна ситуация от при нас и с тежки за испанското общество мерки. Неговото послание: Можете да отидете да си купите хляб, лекарства и стоки от първа необходимост, можете да отидете на работа. Не можете да отидете на плаж или да карате ски. Останете си вкъщи.

Просто и ясно, човешко. Самото правителство изработи схема с подточки в кои случаи е приемливо да се напуска дома и в кои не, при която всеки може да се ориентира какво се очаква от него. Без нужда от повече обяснения. Буквално следното: хората напускат дома, за да купят храна, лекарства и стоки от първа необходимост, за да отидат на работа, за да се погрижат за роднини или за да потърсят медицинска помощ. Личните превозни средства се движат в изпълнение на горните дейности и за зареждане с бензин.

Едва след като хората са наясно с отговорностите си, със задълженията си, ще дойде редът на емоционалните послания и призивите за солидарност и единство на нацията, за взаимопомощ и за доброволчество. Защото това всъщност е отговорното общество - това, в което всеки знае своята роля и необходимите действия, всеки е наясно с плана за действие и прави нужните стъпки. Във всички останали случаи схемата за евакуация е въртене в кръг около дивана и периодично надаване на викове: "ААААА".

Затова - моля, командващи и политици, мислете и вие! Мислете как ни говорите, колко ни говорите - не е нужно да знаем всяка запетайка на секундата, какво ни казвате! Мислете как да помогнете на болните от коронавируса, но и на болните икономически. Мислете и след това действайте.

Тъй като сме в извънредно положение, ясно е, че много неща тепърва ще се уточняват и напасват. Важното е да знаем най-простото - НЕ СЕ СЪБИРАЙТЕ НА ЕДНО МЯСТО! След като го знаем, можем да мислим как ДА НЕ СЕ СЛУЧВА! Така ще опазим себе си, роднините си, приятелите си, познатите си и непознатите, които могат да станат наши познати, приятели, роднини! В противен случай ще си спомним за починалото вече възрастно семейство в "Пирогов" и как половината им роднини сега са болни, всички са под 14-дневна карантина, а тях дори няма кой да ги погребе!!! ЗАЩОТО НЕ СЛУШАМЕ, НЕ ЧУВАМЕ И НЕ МИСЛИМ НАВРЕМЕ!

Бъдете напълно наясно - това, което знаем като официална статистика за болни и починали сега, НЕ Е пълната картина. Няма статистика на света, която да може да показва на секундата какво става с развитието на пандемията. Статистиката и в България през следващите дни и седмици ще показва какво се е случило, ПРЕДИ да вземем сегашните мерки! ПО-ВАЖНО - ПРЕДИ ДА ПОЧНЕМ ДА ГИ СПАЗВАМЕ! Ще ни трябва време не просто да разберем какви са пораженията, а да разберем, че ги преодоляваме - седмици наред. През това време трябва да овладеем емоциите и нервите си и ДА НЕ СЕ СЪБИРАМЕ! И ако не искате да видите следните кадри, но с български флаг, ПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ - НЕ СЕ СЪБИРАЙТЕ С ХОРА:

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com