X
 
 

Лебедовата песен на Юнкер

7254 3
photo of Лебедовата песен на Юнкер
Снимка: Getty images/Guliver
През 2019 г. в Европа ще се случи нещо, което традиционно концентрира вниманието основно на политическите елити на континента. Изборите за европейски парламент не се посрещат с особен ентусиазъм сред гласоподавателите, но в същото време те са един от най-ярките индикатори за атмосферата отвъд илюзиите на Брюксел. И ако не сте усетили, подготовката за тях започна някъде от момента, в който ЕС отстъпи пред очакванията на Турция за овладяването на мигрантската криза. А председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се подготвя за триумфалното слизане от трона под звуците на собствената си лебедова песен.

Коментар на редактора

С последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка Брюксел най-сетне даде на София това, което тя очакваше - потупване по рамото и хвалебствия. Особено на фона на унищожителните критики относно върховенството на закона в Румъния, България изглежда като вече дисциплинирал се пубер след поредица от провали. А за послушните винаги има подарък. И в случая със София - доста щедър като за финал на една голяма игра, от която всички излизат уморени, но не и победители.

Друг пример, под звуците на който Юнкер безспорно ще се отрупа със слава, е отвореният път на Македония и въобще Западните Балкани към Брюксел. Вярно, въпреки множеството брожения и продължаващото съществено влияние на тъмни субекти, все пак "барутният погреб" на Европа има шанс да надживее себе си и най-сетне да заживее в покой с другите наоколо.

И Brexit по време на Комисията "Юнкер" изглежда все по-възможен да се случи - сякаш е нещо напълно естествено, а не родено в безпрецедентна вълна на популизъм и лъжи. Тази Европейска комисия показва, че вече няма сили да се конфронтира нито с високомерието на Унгария, нито със своеволията на Полша и Румъния за върховенството на правото, нито с Турция, за която никой не знае накъде отива. Нещо повече, Юнкер няма желание за търговска война със САЩ, още по-малко с Китай и Русия, напротив - очаква в доброта и ленивост към всички заника на своята политическа кариера. А стимул, че вече сякаш няма смисъл дава и Ангела Меркел с нейната категорична заявка за оттегляне от поста на федерален канцлер и лидер на Християндемократическия съюз.

Мигранти, Brexit, политически трусове в националните държави, популизъм, киберзаплахи, фалшиви новини, агресивна реторика - Европа преживя толкова много във времето на Юнкер, че сега единственото, което ѝ остава, е да поправи тук-там някои грешки, като си затвори очите за други. А докато трае лебедовата песен на един люксембурец, Старият континент отново ще посрещне разделен новите си лидери. Разделен и без илюзии за 'единство в многообразието'.

Автор: Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Да, точно така е! Леко потупване по рамото, което за ЕС вече има само едно значение: Поне вие ни подкрепете, че сме си тръгнали, начело с Меркел! Не им пука какво става в България!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Каквото и до искате да кажете с тия писабия, Жан Клод Юнкер и Доналд Туск са симпатяги и истински европейци.Те направиха твърде много за справяне с предизвикателствата пред ЕС. И нека бъдем честни. те бяха изключително добронанерени към и дадоха сериозно рамо на България и на нейната Балканска политика.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Горкият пияница, оня ден на официална среща се появи с две различни обувки ...
Последно в Актуално