Лебедовата песен на Юнкер

8094
Лебедовата песен на Юнкер
Снимка: Getty images/Guliver

През 2019 г. в Европа ще се случи нещо, което традиционно концентрира вниманието основно на политическите елити на континента. Изборите за европейски парламент не се посрещат с особен ентусиазъм сред гласоподавателите, но в същото време те са един от най-ярките индикатори за атмосферата отвъд илюзиите на Брюксел. И ако не сте усетили, подготовката за тях започна някъде от момента, в който ЕС отстъпи пред очакванията на Турция за овладяването на мигрантската криза. А председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се подготвя за триумфалното слизане от трона под звуците на собствената си лебедова песен.

Коментар на редактора

С последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка Брюксел най-сетне даде на София това, което тя очакваше - потупване по рамото и хвалебствия. Особено на фона на унищожителните критики относно върховенството на закона в Румъния, България изглежда като вече дисциплинирал се пубер след поредица от провали. А за послушните винаги има подарък. И в случая със София - доста щедър като за финал на една голяма игра, от която всички излизат уморени, но не и победители.

Друг пример, под звуците на който Юнкер безспорно ще се отрупа със слава, е отвореният път на Македония и въобще Западните Балкани към Брюксел. Вярно, въпреки множеството брожения и продължаващото съществено влияние на тъмни субекти, все пак "барутният погреб" на Европа има шанс да надживее себе си и най-сетне да заживее в покой с другите наоколо.

И Brexit по време на Комисията "Юнкер" изглежда все по-възможен да се случи - сякаш е нещо напълно естествено, а не родено в безпрецедентна вълна на популизъм и лъжи. Тази Европейска комисия показва, че вече няма сили да се конфронтира нито с високомерието на Унгария, нито със своеволията на Полша и Румъния за върховенството на правото, нито с Турция, за която никой не знае накъде отива. Нещо повече, Юнкер няма желание за търговска война със САЩ, още по-малко с Китай и Русия, напротив - очаква в доброта и ленивост към всички заника на своята политическа кариера. А стимул, че вече сякаш няма смисъл дава и Ангела Меркел с нейната категорична заявка за оттегляне от поста на федерален канцлер и лидер на Християндемократическия съюз.

Мигранти, Brexit, политически трусове в националните държави, популизъм, киберзаплахи, фалшиви новини, агресивна реторика - Европа преживя толкова много във времето на Юнкер, че сега единственото, което ѝ остава, е да поправи тук-там някои грешки, като си затвори очите за други. А докато трае лебедовата песен на един люксембурец, Старият континент отново ще посрещне разделен новите си лидери. Разделен и без илюзии за 'единство в многообразието'.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com