Местан има право - но не много

11881
Местан има право - но не много
Снимка: БГНЕС

"Прякото допитване до народа изглежда, че не може да се постави под съмнение и все пак, привидната демократичност на една процедура не е абсолютно условие за постигане на демократичен резултат. Българският опит е по-скоро с отрицателен знак. Не бива да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото" заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на вчерашния дебат при приемането на законопроект за референдумите на първо четене.

Коментар на редактора

Оправдателен режим

Моника Маковей била прокурор по времето на Николае Чаушеско и преследвала дисиденти – затова не трябва да гледаме на нея като на ...

Никога не съм се съмнявал в хукналия към Турция веднага след гласуването Ага и в способността му да завие и най-голямото изпражнение в луксозна обвивка. С тези мили думи за отговорност той в прав текст казва, че пряката демокрация не трябва да се прилага, защото в България има много глупави хора и не се знае какво ще излезе.

С горчивина трябва да призная, че споделям мнението на Местан - отчасти обаче. Факт е, че коефициентът на интелигентност ниво "амеба" в милата ни родина се среща в достатъчна степен, за да може такива като Местан все да са в управлението - задкулисно и предкулисно. Толкова ни е акълът и да избираме такива като Борисов, които да го позволяват, без да полагат видими усилия да неутрализират явлението.

Има обаче принципни въпроси, по които народът много добре може да вземе решение и не е нужно умници като Местан да го вземат под мантията на "представителната демокрация". Например - дали да се гласува задължително. Друг пример - дали да се търси наказателна отговорност за политици, влезли във властта с определени обещания по политическа програма и неизпълнили поне половината от тях.

Задължителното гласуване действително бърка в партиите на статуквото, защото е достатъчно веднъж, само веднъж да се вдигне избирателната активност на над 60% да речем и в парламента току виж влязла партия, която да не иска да играе по типичните за политическата ни класа компромисни свирки - може и повече от една. И тогава ще стане така необходимият трус на системата, който да поразхвърля Местанаджиите. Той ни трябва, ако искаме да не си спомняме всеки път преди избори, че ако от тях зависеше нещо, политиците щяха да ги забранят.

Не мрънкайте за детска пиеса, вижте Трето РПУ във Варна

Ученици от ОУ „Васил Левски” в Белене направиха възстановка на събитията в ужасяващия лагер на града по време на комунизма....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com