МОН не знае какво прави, но пък може и да се окаже добре накрая

7084
МОН не знае какво прави, но пък може и да се окаже добре накрая
Снимка: Хермес

Министерството на образованието представя днес проектите на новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Те предизвикаха критики заради заложеното отпадане на творби като "История славянобългарска", "Хубава си моя горо" и "Къде си вярна ти, любов народна" от учебниците за 6-ти клас за сметка на "Робинзон Крузо" и "Моето семейство и други животни".

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви в ефира на bTV, че че "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не отпада, а ще присъства в учебния материал за 9 клас. Учениците могат да чуят за Паисий и още в първи клас - "зависи от учителя", заяви още зам.-министърът. Кастрева също така разграничи "История славянобългарска" като задължителна литература и заяви, че учениците ще чуят за Паисий Хилендарски като феномен в българската литература много по-рано от 9 клас. "Защо не вярвате на българския учител? Богатият набор от произведения, които трябва да бъдат изучени, изобщо не гарантират за качество”, посочи Кастрева.

Ново 20: Петокласниците могат да учат история без учебници

Очертаващото се забавяне на новите учебници роди поредна революционна идея - петокласниците да учат история без учебници.  Минист...

Коментар на редактора

Днес слушах Кастрева и стигнах до три заключения:

Тя смята, че това, което прави МОН е в полза на ученика и учителите;

Тя знае, че сме в XXI, а не в XIX век и трябва нов подход към ученето;

Децата от пети клас може да учат история по учебника за седми

В случай, че новите учебници не са готови в срок, децата ще започнат учебната година със старите. Има обаче един по-особен случай - с у...

Тя знае, че МОН си няма и на представа как да комуникира това, което прави и защо го прави.

Просветното ни министерство публикува някакви програми за някои класове, без да сложи мотиви към промените. Орязва произведения и после казва, че не са орязани, а преместени. Слагат се някакви добре звучащи предмети като "Предприемачество", а дори се предложи идеята в малките класове да се учи как се пише SMS. Същевременно издателствата казват, че няма да имат време да подготвят учебниците в определения срок.

Общото впечатление е хаос. Хората не разбират какво се случва, освен че МОН явно не може да се справи. Създава се масово чувство отказ от българското и глупост.

Всъщност днес се съгласих със зам.-министъра, че трябва нов подход към образованието и претрупаната задължителна програма натоварва както учителя, така и ученика. Децата сега не трябва да наизустяват, а да се учат да учат, а учителят трябва да може да проявява творчество. Нали затова е учител.

Намирам, че образователното ведомство наистина се опитва да вкара средното образование в XXI век. Определено обаче оставам с впечатлението, че си няма и на представа как да стане това. Искат чиновниците от МОН да бъдат модерни, но знаят какво е това само на теория. Както и се вижда от действията им. Кастрева говори с правилните идеи, но заучено... като по учебник.

Вярно е, че "История славянобългарска" е исторически извор и е труден текст за малките класове. Може да се премести в горните курсове. Не можеше ли обаче от МОН да обяснят защо правят всичко това, а не се защитават впоследствие от народния гняв. Защо махат "Хубава си моя горо" и "Къде си вярна ти, любов народна" и слагат "Робинзон Крузо" и "Моето семейство и други животни"? Какви са мотивите?

МОН дава разчита главно на други, за да спре бягството от училище

50 хил. лв. планира да отпусне просветното министерство през 2016 г., за да разработи пилотен проект за прилагане на система за ранно п...

Всъщност може да стане и по-добре, че някои произведения отпадат от задължителната програма. Факт е, че децата не обичат задължителните четива. И "Робинзон Крузо" и "Моето семейство и други животни" съм чела, но "Под игото" го прочетох преди да ме задължат. Така децата, а и учителите ще могат да препоръчват литература, а произведенията на българските автори няма да бъдат задължение, а бонус към културата на нашите деца.

Днес водещият Антон Хекимян попита: "Сериозно ли мислите, че някой ще научи "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", ей така по собствено желание". Ами, може да съм наивна, но го мисля. Защото простотията у нас вирее, но познавам много деца, които могат да имат по-иновативни идеи, да са по-големи родолюбци и да знаят много повече какво е състрадание и общество от нас порасналите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com