На рахат локум с чумата край Босфора

15799
На рахат локум с чумата край Босфора
Снимка: Колаж: Actualno.com/Getty images

Когато в своя "Декамерон" Джовани Бокачо разказва за чумата, обхванала Флоренция, тя е представена като справедлив божи гняв, стоварен върху хората, като резултат от грешките им тук на Земята. Ако си позволим прехвърлянето на алегорията за страшната пандемия в съвременни условия, тя би паснала най-добре на ситуацията в съседна Турция. За огромно съжаление!

Коментар на редактора

Помислете, на Босфора вече няма "болен човек", както Великите сили често наричат разпадащата се Османска империя преди повече от 100 години. Чумата далеч не бива също да се възприема буквално, а само като състояние на условията тук-и-сега, в които вирее турският народ. И така рахат локум хапват основно в "Аксарай" - луксозната резиденция на президента Реджеп Ердоган, с над 1000 стаи, разположена върху уж природен резерват, на площ от 210 хиляди квадратни метра.

За всички останали има рекордно обезценена валута, огромна инфлация, фалирали предприятия, исторически отлив на чуждестранни инвестиции, пречупени медии. С две думи - взривена икономика.

Порочният кръговрат в Турция изглежда така - с държавни пари се финансират предприемачи, които купуват медии, а те хвалят държавния глава и неговото управление, докато удобно проспиват нахълталата през задния вход икономическа криза. Точно както в "Декамерон" - чумата е такова зло, че за него е по-добре да не се говори, а да се разказват весели истории. На юг от нас Ердоган мечтае на глас за прераждане на турската нация, докато призовава хората да затягат коланите. В същото време по информация на Сметната палата за година турците плащат 93 милиона евро за издръжка на двореца на президента в Анкара. Германски авторитетни издания пък наскоро изчислиха, че Ердоган е дал банкети и празненства на стойност 5 милиона евро.

А турците междувременно обедняват и все по-трудно си намират работа. И нито фактът, че в Истанбул заработи едно от най-големите летища в света, нито спокойствието, което управлението се стреми да демонстрира по отношение на икономиката, могат да компенсират мрачната статистика за стотиците натъпкани в затворите инакомислещи. Добавете и притихналия гласоподавател, който чува непрекъснато посланието на Ердоган и неговата партия, че "ако загубим, вие също потъвате". И ето ви картина на чумата край Босфора - всички се правят, че тя отсъства, та дори заобикалят труповете, които е натръшкала. А светът гледа на това бедствие сякаш през турската поговорка, че този, който се тъпче, когато стомахът му е пълен, сам си яде здравето.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com