От кал да си - Иван да си

33780
От кал да си - Иван да си

Всеки от нас познава, има за приятел, близък или роднина поне един Иван около себе си. Ивановците водят класицията по най-разпространено и предпочитано българско име, въпреки новонавлезлите тъй наречени модерни имена. Факт е, че Ивановден е най-популярният и най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от около 180 хиляди души.

7 януари (по нов стил) е християнски празник, който се почита заради Св. Йоан Кръстител, предрекъл идването на божия син – Христос. Празникът донякъде е своеобразно продължение на Йордановден (6 януари - Богоявление), ден, в който според народното поверие, небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог, това за което най-съкровено мечтае. Ден, известен още с ритуалното хвърляне на кръста. На много места, по българските земи, обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден.

Ивановден е!

Над 300 хиляди българи черпят на днешния Ивановден. От тях близо 171 хил. носят второто по популярност име у нас - Иван. 13 хил. се каз...

Името Иван в превод означава „божа благодат”, доколко е такъв всеки един Иван, могат да кажат хората, които живеят и са около него. Ивановден е един от най-почитаните празници за българите, заедно с Никулден и Гергьовден. Колкото до храната за празника, тя не е специфична, както при другите посочени. По-скоро денят се свързва с пречистващата сила на водата и с приключването на тъй наречените мръсни дни, след които хората се приготвят за предстоящата година с надежда за по-добри бъднини и благодат.

На Ивановден, своят имен ден празнуват още Иванка, Иво, Ивайло, Ивелин, Ивета, Йоан, Калоян, Жана, Ина, Светослав и много други производни на тези имена. Имайки предвид малката на площ България и намалялото й напоследък население, можем да кажем, че всеки 10-и българин празнува своя имен ден или чества имен ден в семейството си.

А колкото до Ивановците, те са чудати хора, имат големи сърца, но и свой собствен нрав, дават много, но и изискват много. Затова, неслучайно, те отдавна са станали обект на народното творчество и не само.

Щом чуя името Иван се сещам за хумористичната песен на великата Богдана Карадочева, в която се пее „Иване, Иване! Спасение няма...” и така нататък.

Повече от 400 хил. българи празнуват на Йордановден и Ивановден

Над 100 хил. българи празнуват своя имен ден на Йордановден, а над 300 хил. - на Ивановден, съобщиха от Националния статистически инсти...

В този ред на мисли, спасение наистина няма и остава само да изпълним деня с добро настроение и в духа на празника, да забравим проблемите и да поздравим всички именници, с пожелание за хубава нова година, в която да бъдат повод за радост и гордост и да ни карат все по-често да забравяме грижите и да се усмихваме.

Наздраве на всички именници!

Автор: Мариана Пенчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com