От караниците на Радев и Нинова цъфти магнолията в Банкя

10218
От караниците на Радев и Нинова цъфти магнолията в Банкя
Снимка: БГНЕС

"На мен Радев дължи двата си мандата". С тези тежки думи Корнелия Нинова атакува президента в деня, в който БСП върна мандата за съставяне на правителство.

Караниците между двамата отдавна не приличат на семейна свада. Лидерът на БСП често и открито се гневи на президента, който като че ли с наслада опитва за пореден път от реалната власт - нещо, което в първия му мандат беше немислимо. Едно след друго се изнизват негови служебни правителства, а и редовното на неговите момчета мина по своя път.

Това го направи по-самоуверен и дори започна да се изказва като последна инстанция - нещо, също доскоро немислимо. Последната му критика беше свързана с енергийното състояние на държавата след последното управление. И кой знае защо отправи тази критика към Нинова, а не към ресорния министър Александър Николов, издигнат от ИТН.

За критикуване на Нинова винаги може да има добър повод, но специално това си беше ачик пропаганда. В отговор Нинова заяви, че Радев е в групата, довела до падането на правителството. Ако дешифрираме това нейно изявление, излиза, че според Нинова президентът играе със Слави, респективно - с ГЕРБ. Подобен упрек вече е доста сериозно хвърлена ръкавица, пък дори и да е само с пропагандна цел. Имаме всички основания да очакваме, че в най-скоро време Радев ще изтряска ответен залп.

Защо обаче напоследък нервите и на двамата не издържат?

Може да има две обяснения - или се борят за едно и също парче от баницата (електората, спонсорите, влиянието) и това ги прави конкуренти, или наистина вече са в различни отбори - газови, оръжейни и всякакви.

Нека не забравяме, че още с избирането на Радев Нинова не изглеждаше особено доволна. Не че е имала друг кандидат - напротив, не спря да повтаря с чия подкрепа е избран той. Тази предистория, известна повече като "Скандала с Решетников", донякъде обяснява днешното положение. Да, Нинова и Радев се ненавиждат. А на въпроса защо ще има по-ясен отговор след изборите.

Към днешна дата изглежда съвсем логично Радев да е повече на страната на "Промяната", отколкото на страната на БСП. Неговите хора ще отидат на едни доста по-сложни избори. Няма да е толкова лесно да убедят избирателя, че спират кражбите и връщат парите на държавата. Няма да им повярват така силно и че ще махнат Гешев. Пеевски също си виси в парламента - на първия ред.

Та битката ще е за всеки глас. И при една по-силна БСП откъде ще се вземат гласоподаватели - бъдещи промянаджии? Говори се за коалиция, наследник на сегашната, но никой не може да гарантира каква ще е бъдещата парламентарна конфигурация. Пък и "Промяната" има нужда от колкото може повече депутати, за да постигне каквото и да било. Самият Кирил Петков обяви, че ще се борят за 121. Това може и да е (леко) нереалистично, но като се повтори няколко пъти, може и да хване дикиш. Пък и нали са момчетата на президента, а БСП носи основно спомените от миналото - какво по-мотивиращо от млади и чисти хора?

Свадата между Радев и Нинова може да доведе до съвсем неочакван развой. Например, стягане на редиците в БСП. Който познава отблизо тази партия, знае за какво става дума. Тя е жив организъм, който най-добре се мобилизира при външна заплаха. Та Радев като нищо ще направи голяма услуга на Нинова, като изиграе ролята на външен враг. На "Позитано" със сигурност ще бъдат много радостни, че се е намерило най-сетне някакво сплотяващо събитие.

Позакрепнала, БСП може да потърси и други партньори - я за управление, я за опозиция. Второто, впрочем, много отива на Столетницата. Тъкмо ще могат нейните пламенни оратори да се изявят, че то бидейки в управлението, няма кого да критикуват. Себе си - не върви.

Дали точно на Нинова дължи Радев своите два мандата? Ако е така, излиза, че Нинова създаде Радев, Радев създаде "Промяната", следователно - Нинова създаде "Промяната". Мдааа, нас червеното знаме роди ни...

Не можем да отречем, че логиката хич не е силната страна на българските политици. Дано скоро да чуем и Радев по въпроса кой кого е създал. Може и Митрофанова нещо да каже, вместо само да гледа като портрета от стената. Да, и Борисов се подхилва под магнолията си, но не казва него самия кой го създаде.

Радев и Нинова вероятно ще продължат да се джафкат и по време на изборите. И ще е трудно да реши избирателят им, който си е общ, дали пък Бойко не е по-добрият вариант. И да остави БСП извън управлението - този път за дълго.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com