Откриха защо пръстите се сбръчкват от водата

61686
Откриха защо пръстите се сбръчкват от водата

Със сигурност ви е направило впечатление как се „сбръчкват“ пръстите на ръцете след дълъг престой в гореща вана. Оказва се, че това не е просто странна реакция на тялото с неясно предназначение, а особеност, съществуването на която вероятно се корени в далечното минало на нашите предци и е свързана с тяхното оцеляване, съобщава BBC.

Идеята е на учени от Нюкасълски университет в Англия. Те предположили че неравностите на пръстите от този тип са се появили при прадедите на съвременния човек в резултат на еволюцията, когато започнали да търсят храна във водоемите и в мократа трева. Специалистите стигнали до този извод, след като установили, че мокрите предмети се задържат по-лесно в ръка с „набръчкани“ пръсти, отколкото със сухи и гладки пръсти.

Продължителното седене неутрализира ефекта от упражненията

Седенето на работа и излежаването на дивана вкъщи неутрализират ефекта от упражненията, показва проучване на изследователи от Универс...

При един от експериментите участниците били накарани да извадят стъклена топка от кофа с вода, като хората били разделени на две групи – такива с „набръчкани“ пръсти на ръцете и други – с гладки. Оказало се, че тези с „набръчканите“ пръсти се справят по-бързо със задачата. При работа със сухи обекти и двете групи се справили еднакво бързо. Това, според учените, показва, че „бръчките“ на пръстите служат за точно определени цели – да подобряват захвата на обекти под вода или при работа с мокра повърхност.

Дълго време съществуваше мнението, че „набръчкването“ на пръстите се получава заради подуване на кожата при престой под вода. Последните изследвания обаче доказват, че те се формират при натиск на кръвоносните съдове под вода, като това, от своя страна, е резултат на дейността на симпатиковата нервна система. Точно този факт – че появата на бръчиците е задействано от кръвообращението,  накарал учените да се замислят за по-дълбоки еволюционни причини за тяхното съществуване.

„Ако определена функция на организма се контролира от нервната система само в определени случаи, то може да се предположи, че тази функция е била избрана в процеса на еволюция. А еволюцията не би я избрала, ако в нея нямаше някакво предимство“, коментира за BBC Том Смалдърс от Центъра за изучаване на поведението и еволюцията в Нюкасъл.

По-рано учените имаха предположения, че бръчиците на пръстите може да играят роля, подобна на тази на повърхността на гумите, осигурявайки по-добро сцепление с предметите. Сега учените от Нюкасъл подкрепят и усложняват тази теория, като идеята, че „сбръчканите“ от престоя под вода пръсти задържат по-добре мокри предмети е потвърдена и експериментално.

Мъжете познават колата по-добре от собствената си анатомия

Повечето мъже знаят по-добре какво се случва под капака на колата, отколкото как функционира тялото им, показва проучване, проведено ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com