Отслабване чрез система за допълнителна реалност, заблуждаваща мозъка

5302
Отслабване чрез система за допълнителна реалност, заблуждаваща мозъка

Излишното тегло е сериозен здравословен и психологически проблем за мнозина. За решаването му са проведени редица изследвания, чиято цел е да установят как хората могат да влияят на апетита си и да го поддържат на здравословни нива. Едно от проучванията показва, че количеството изядена храна от даден човек зависи от размерите на опаковката, както и от големината на самия продукт.

Използвайки тази особеност, група изследователи от университета Токио разработиха система за допълнителна реалност, която управлява чувството за ситост на потребителя, увеличавайки виртуално размерите на хранителните продукти. По този начин човекът бива „измамен“, че е поел повече храна, отколкото е изконсумирал всъщност. Това води до прием на по-малко калории и съответно – до по-тънка талия.

Искаш секси тяло – подбирай приятелите си

Нов изненадващ поглед към усилията на жените да поддържат стройна талия хвърля изследване на канадския университет Mount Allison. Изгл...

Както и други подобни системи, разработката на групата Hirose Tanikawa Group се състои от камера, компютър и стереоскопични очила-дисплеи. Но ако в повечето случаи стандартните системи просто добавят допълнително изображение към реалната заобикаляща среда, тази кара хранителните продукти, които човек вижда и смята да изяде, да изглеждат по-големи или по-малки, отколкото са в действителност. Всичко това е направено с висока доза реалистичност, като е възможно дори да бъде променено положението на виртуалните ръце на човека, което съответства на държането на храна с големи размери.

„Нашата технология може да стимулира визуално чувството за ситост. Открихме, че храната, изглеждаща по-голяма, позволява на човек да се насити, изяждайки по-малка порция. Когато храната изглежда по-малка, то човек не може да се засити, дори и да изяжда по-големи количества“, коментират изследователите. Те провели предварителни изпитания сред 12 доброволци. Резултатите показали, че когато храната е с увеличени размери 1.5 пъти, хората изяждат с 10 процента по-малко количество, отколкото е обикновено, чувствайки се по-рано сити. Когато продуктите са намалени по размер до две трети от истинската им големина, доброволците изяждали с 15 процента повече храна, отколкото обикновено.

Към момента системата за допълнителна реалност, която след време ще направи прилагането на диети ненужно, работи все още на експериментално ниво, като променя размерите на ограничено количество различни видове хранителни продукти. Засега има и друго условие, необходимо на разработката, за да функционира коректно – наличието на фон с наситен син цвят.

Откриха защо отслабването е трудно

Колкото по-дълго запазите наднорменото си тегло, толкова по-трудно ще ви е да си върнете добрата фигура, показва ново проучване на уч...

В близко бъдеще изследователите възнамеряват да използват нови, по-съвършени технологии за обработка и синтез на изображение. Те ще позволят системата да променя размерите на всички видове хранителни продукти и да работи във всяка заобикаляща среда.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com