X
 
 

Рецепта да гласуваш

6100 13
Рецепта да гласуваш
Снимка: iStock/Guliver
Предстоят европейски избори. Ако не сте разбрали, не е чудно – кампанията дотук е толкова вяла, че дори моментният приятен морски полъх в горещ летен ден изглежда като ураган спрямо интереса към европейските избори в България.

И все пак – изборите са важни. Клише е, но е така. Защото изборите са единственият измислен от хората що годе работещ начин, по който да постигат някакво що годе разумно съгласие как искат да живеят. В този ред на мисли и като човек, който редовно гласува, в следващите редове ще споделя своите принципи защо избирам определен човек и/или определена партия като свой политически представител. И се надявам информацията да бъде полезна поне малко.

1. Да знам какво искам. Първото условие да участваш на каквито и да е избори. Ако не си наясно, няма изобщо смисъл – само ще навредиш. Защото изборите не са грижа само за самия теб, но и грижа за другите. Гласът на всеки оказва влияние на всички, които са засегнати от съответния вот – този аспект не бива да се подценява. Специално за европейските избори всеки гласоподавател следва да си даде сметка, че говорим не само за България, но и за ЕС като цяло.

2. Преценка на професионализма. Мисля, че това като нищо е най-важното условие, когато избираш – независимо дали евродепутат, народен представител, президент, кмет, общински съветник. Защото ако някой няма качествата и не знае как да свърши дадена работа, колкото и добро желание да има, все едно. Просто е - трябва да може!

ЦИК де факто призна, че не може да направи нищо за фалшивите новини за евроизборите

ЦИК няма ресурса и механизмите да се справи с фалшиви новини за европейските избори. Това де факто призна говорителят на комисията Алек...

Лошият момент що се отнася до преценката е, че можеш да си сигурен дали от някой става нещо едва когато той поработи и му видиш резултатите. В политиката обаче тогава е късно – защото още не сме успели да наложим адекватен механизъм за отзоваване от работа на политици, които не си изпълняват обещанията. Затова най-лесният начин да направиш оценка на професионализма е да търсиш противоречията. Например – обещава някой нещо, но не знае елементарни механизми как може да му се случи обещанието. В тазгодишната кампания има достатъчно такива примери – например, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер може да промени Лисабонския договор. Процедурите за това са ясно посочени в чл. 48 на договора и институцията, която има крайната дума, е Европейският съвет. Европейската комисия би могла да направи предложение, но същото може да направи и правителството на която и да е държава-членка на ЕС. При незнание на такова базово нещо, дали даващият обещания може и изобщо ще опита да ги изпълни?

3. Оценка на идеите. Тук си е чисто субективно – какво искаш да се случи и кой политик е най-близко в обещанията си да се случи както го искаш, като не забравяш дали е професионалист.

Това са моите съставки на рецептата да гласуваш – не изглежда чак толкова сложно, нали? Да, нужно е малко усилие – обаче не е ли по-голямо усилие да обясняваш във Facebook надълго и нашироко защо нещо не може да се случи, вместо да дадеш своята дори малка лепта да се случи?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Старите комисиони станаха много нагли. Новите които евентуално ще дойдат са много гладни. Гласуването е загуба на време. Когато дойде време да им се търси сметка ще бъда с чиста съвест, че не съм ги избирал.
 • АГИТИРАЙТЕ ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ СТАНЕ КЪСНО 9 АГИТИРАЙТЕ ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ СТАНЕ КЪСНО преди 9 месеца Профил на трол?
  ако искаме да се случи нещо добро за България и започнем да излизаме от червената тиня,която стана вече миризливо кафява - Борисов и прокурорската му ДПС клика с комунистите ще се разбере,както винаги до сега,защото господарите им са едни и същи и в руското посолство и в Москва.Още ли не разбрахте това - тепърва ще ни изтупват джобовете за енергийните руски проекти - турския руски поток за сърбия виж още ›› минава за по=пряко през ТЕЦа на Доган във Варна - мат'ряла прост и плаща ...
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  реално погледнато, от всички участници в Евроизборите, БЪЛГАРИЯ би спечелила единствено, ако вкара повече хора от листата на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ в ЕП, които ще казват високо какво е ИСТИНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ и ще гласуват за Кьовеши, защото никой от ГЕРБСП не го направи и няма да го направи - корупцията им пълни джобовете
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Изборът не е голям - Демократична България и всички останали - никой не може да се обърка
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ораганизаторът на масовите протести срещу Стратегията за детето, на когото медиите се изтрепаха да дават думата, се казва ОЛЕГ АЛЕКСЕЕВ! Има ли съмнения КОЙ е организатор?! Онзи, който иска да изкара България от ЕС и НАТО и да я върне в руската колониална империя! Стъпка по стъпка: раздухване на масови истерични страхове от бежанци и джендъри, охрана с лодки и платноходки вместо с бойни кораби и виж още ›› натовски бази срещу реалната руска агресия в ЧЕРНО МОРЕ, поддържане на отбранителна несъвместимост с партньорите от НАТО чрез даване на милиони за ремонти на опасни за летците ни руски бракми, умишлено заселване на черномориието ни с хиляди руснаци, безнаказано демонстриращи поведение на окупатори и т.н. и т.н.
  : 2 !
 • ОТ ЗАПАСА. 6 ОТ ЗАПАСА. преди 9 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИРА СТОМАНА. БАТАЛЬОНА СЕ СТРОЯВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. СТАРОТО СЕ ВРЪЩА МИГРАНТИТЕ РЕВАТ. АХ КОГА ЛИ ОТНОВО ДЕНЯТ НА ПЪЛНАТА ПОБЕДА ? С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ БНО ШИПКА *ВС ВАСИЛ ЛЕВСКИ РОТА РАВНИС РОТА МИРНО ТЪРСИ ВРАГА. F...F eu F...F
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  НЕГОДЕН есеец/европеец/ ДОБЪР БЪЛГАРИН.
  : 1 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  В ЕС се решават общо европейски проблеми по общо европейски програми. Щом няма компетентни и отговорни политици, които да действуват динамично и честно вътре в страната, как ще стане това като седнат в бюрата си в Брюксел? Проблемите са си наши и вътрешни, няма смисъл да се заблуждаваме, че ЕС ще ни съжалява че сме бедни! Вината си е наша, крадливо, мързелив, лъжливо, завидливо общество - пълна ан виж още ›› архия!
 • Октомври 4 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  F......F eu F....F AND *LL ГЛАСУВАХ
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Лошо, много 😈! Не трябва! И без това е време да ни изгонят от там като негодни европейци 😭
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Аз няма да гласувам за престъпници!!!!!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отлично знам какво искам! Но, не го намирам в никоя партия и политик! Не искат мандатност в партиите и във властта, не искат разделение и независимост на властите в държавата, нямат идеи и не променят държавата към по-добро! Крадат! Нямат представа какво е необходимо за промяна на ЕС! Само голи приказки без смисъл! За това не гласувам! Кучета ги яли идиотите!
 • българин 1 българин преди 9 месеца Профил на трол?
  Ако "знам какво искам" и никой от натрапваните некадърници "няма качествата и не знае как да свърши дадена работа", ако си наясно "какво искаш да се случи и кой политик е най-близко в обещанията си да се случи както го искаш, като не забравяш дали е професионалист." и такъв няма, тогава НЕ ГЛАСУВАШ за некомпетентните помияри на червената мафия, НЕ ГЛАСУВАШ!
Нагоре