Robo-Fly – най-малкият сред най-малките

3490
Robo-Fly – най-малкият сред най-малките

Към момента има всевъзможни летящи роботи, различни по вид, големина и предназначение. Сред тях може да срещнете от огромни безпилотни апарати с военна мисия до миниатюрни играчки с причудливи форми. Сега обаче ще ви представим най-малкия сред най-малките.

Това е летящият робот Robo-Fly,който се отличава с възможно най-миниатюрните размери за летящ робот и със съвсем скромно тегло.

Внимание - робот стопаджия!

Ако живеете в Канада и след няколко дни на пътя ви се изпречи робот стопаджия, не го подминавайте! Възможно е това да е HitchBOT. Робо...

Апаратът е разработен от изследователи от Харвардския университет и е наследник на „роднината си“ RoboBee. За разлика от предшественика си обаче, „новакът“ се отличава с подобрена конструкция, благодарение на която може да наблюдава чудесно заобикалящия го свят с помощта на няколко светочувствителни датчици.

Robo-Fly има корпус от въглеродни нишки с тегло от едва 106 мг. Малката машинка лети, благодарение на чифт криле, привеждани в движение от електронни мускули, създадени на основата на керамични пиезоелектрически елементи. Те карат крилете на роботчето да трептят с честота 120 пъти в секунда.

Въпреки малките си габарити и маса, роботът може да е полезен при редица различни ситуации. Например – по време на издирвателно-спасителни операции, при разузнавателни мисии, за наблюдение.

Точно заради своите малки размери Robo-Fly може да проникне безпроблемно във вътрешността на разрушени или охранявани помещения, преминавайки през дори най-малките отвори или през разрушени стени.

Япония ще подпомага всеки учен в страната, разработващ роботи

Японското правителство има специален план за действие, който трябва да даде тласък на развитието на роботехниката в страната, предаде...

Освен това летателният апарат може да се използва за контрол на състоянието на околната среда, при изпълнение на почистване на различни помещения и дори за опрашването на различни селскостопански култури.

Светочувствителните датчици на машинката са разположени в пирамидална структура, монтирана на върха на корпуса на робота. Тя е копирана от структурата на очите на пчели, мухи и много други насекоми. Както RoboBee, така и Robo-Fly летят чрез енергия, осигурявана с помощта на тънки електрически проводници, които свързват източника на захранване с блока на управление. Наследникът на „робопчелата“ обаче има в допълнение и външни камери, които помагат за стабилизиране на положението му по време на полет и за изпълнението на сложни маневри.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com