Ротация, измет, ДНК тест: Речник на най-новите политически фрази

5423
Ротация, измет, ДНК тест: Речник на най-новите политически фрази
Снимка: БГНЕС

Правим всичко възможно на определени периоди да подновяваме политическия речник. Най-вече, когато едни клишета се сменят с други, едни опорки с нови подобни и прочие филологически явления. А вече настъпи момента, в който трябва да се прегледат попълнения, които преди бяха немислими.  

"Ротация, ротационен кабинет, ротационно управление"

Ротацията е коалиция, която не се нарича коалиция (вж. "кумова срама"), с цел процентите на ПП-ДБ да паднат само с 5 %, както паднаха, а не с 5,01 %, ако пресметнем и онзи брой хора, които са убедени, че между двете има разлика. Необходимо е непрекъснато обаче да поправяте водещите, в случай, че не са научили правилно термина. Каже ли ви някой в студиото "коалиция", казвайте насреща - ротационно управление. Повторено само още 12 хиляди пъти и ще свърши работа. 

"А на всяко дете в София да направим ДНК тест?"

Това затапващо, според Бойко Борисов, възклицание, идва да съобщи следната хипотеза: че всички съмнения, които сполетяват политиците, трябва да се прилагат масово на населението - за всеки случай. Това ще разшири изцяло сферата на справедливостта и всеки политически порок ще пуска фитили из народните маси, които ще гръмват незабавно при по-широки тествания. Целта: да се разбере веднъж завинаги, че разликата между електорат и електиран е само в насочването на прожектора към втория. Дайте да проверим дали всички имат кюлчета в шкафа...

"Измет!"

Трябва да се казва задължително с фалцет, с писклива нетърпимост и нещо смесено между нацизъм и клоунада. Напълно очевидно е в случая, че изметта, това са онези, които не мислят като теб, да се изведе като дефиниция е съвсем лесно. Идеята на всяка партия, в този боклучав смисъл, е да изметте изметта и после да се превърне в измет, която да бъде изметена от следващите. 

"Маркетингов враг"

Когато пренесете директно клишетата от бизнес средата към разломните политически времена, не ви остава нищо друго освен безпомощно да смесите двете. Думата "маркетингов враг" в конкретния случай идва да покаже, че продуктът и маркетинга са започнали да се отдалечават един от друг; нещо, което не е нетипично за пазара и неговите правила. Защо политиката да прави изключение? Не трябва - маркетинговият враг е полезен за бранда. Правилно ли го казах? 

"Смокинов лист, отпред, отзад"

Понякога самите политици започват да изпитват умора от собствените си клишета. Тогава настъпват бурни времена, защото решават да проявят креативност и да измислят нови. В такива моменти се доказва мигновено, че импровизацията, това е най-голяма грешка и че трябва да се избягва, особено ако един политик доказано и завинаги няма дар слово. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com