Санкциите срещу Пеевски и Божков – нова надежда

6679
Санкциите срещу Пеевски и Божков – нова надежда

Безспорно наложените срещу Делян Пеевски и Васил Божков санкции по закона "Магнитски" от САЩ могат да претендират за новината на годината що се отнася до България. Защото в прав текст САЩ посочи двамата не просто като генератори на корупция, ами на такава корупция, която оказва влияние върху държавата т.е. върху всички нас като граждани на Република България.

За наивниците, които си мислят, че санкциите са „имиджови”, директно казвам – много сте се объркали. С тези санкции на Пеевски и Божков им се блокира възможността буквално да дишат! Те не могат да направят и един паричен превод, да платят и една сметка, ако в процеса е замесена американска банка, американска институция или дори американска фирма. Причината е много прозаична – ако американската банка/институция/фирма бъде хваната, че участва в някакво плащане, свързано с Пеевски/Божков, тогава самата тя ще бъде здраво санкционирана. Например – ако американска банка участва в превод на пари на някой от двамата или негова компания, дори и само като някакво междинно звено или посредник, е заплашена с тройно по-голяма глоба, отколкото е преводът. Тройно по-голяма! Хайде сега да видим кой би искал да има нещо общо с Пеевски и Божков – защото няма какво да се лъжем, в днешния глобален свят американците са навсякъде и във всичко! Може би само в Русия Пеевски и Божков ще може да си въртят бизнес, някъде към тайгата на Сибир. И да си плащат сметките за ток и вода - защото дори в това като нищо има някъде по веригата американско участие, независимо в коя точка на света.

Разбира се, би било много наивно да се мисли, че САЩ от алтруизъм налагат тези санкции. Дошло е времето – като реализация на техните, на американските интереси. Което обаче не значи, че в България трябва да дремем и да дуднем, т.е. да не се възползваме да си пооправим кочинката. Защото който не си използва шансовете, после плаче!

Първо – след като Пеевски беше директно наречен олигарх, регулярно участвал в корупция, главният прокурор Иван Гешев какво има да каже? Не върви елементаризмът, че "не коментираме политически". Г-н Гешев, как не успяхте като водещ прокурор по делото КТБ в няколко хиляди страници обвинителен акт да намерите г-н Пеевски? Той не е от незабележимите – хич даже. Американските санкции са явен знак колко САЩ вярват на българската прокуратура. Българската прокуратура ще има достъп до официалното съобщение за санкциите срещу Пеевски и Божков – това беше потвърдено късно снощи! Или простичко казано – Вашингтон не вярва на прокуратурата ни, че да сподели всичко като данни, което доведе до санкциите! Най-силната държава в света каза на Гешев и компания, че не им вярва. От това по-голямо основание за мигновена оставка здраве му кажи!

И още едно основание за оставка - вчера Гешев и подопечните му решиха, че не им се бърза с нови предложения за български прокурори в Европейската прокуратура. Нещо няма достатъчно желаещи, които обаче и да са достатъчно удобни ли, какво? Пълен позор е да не можем да си запълним квотата в тази структура - липсата на институционално желание е явен знак как гледаме на борбата с престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС! На забравилите да напомня - българите, освен данъкоплатци в България, сме и данъкоплатци в ЕС, пълноправни граждани на ЕС!

Второ – по време на чие управление Пеевски успя да участва регулярно в корупция? В съобщението от САЩ се сочат и конкретни години за извършени конкретни деяния – 2019, 2018. Тогава кой беше на власт?

И двата аспекта са ключови за бъдещето на България. Сега е времето те да бъдат поставени под обществен, а не под частен контрол! Силно се надявам да се намерят наистина прозорливи хора, за да можем да почнем са развиваме истинска демокрация, а не да стане: Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия!

И за финал, понеже досега не говорих много за Божков. За година и половина той гради имидж на дисидент. Преди това, 30 години, не можеше да му видиш очите, а за да направиш откровено интервю с него, не знам какво трябваше да стане и знам добре как това щеше да се отрази на бъдещето ти! Изводът за мен – Васил Божков стана борец за правда чак когато глутницата, с която 30 години нямаше проблеми, които да му пречат решаващо, се обърна срещу него и тръгна да му прегризе гърлото. Това не е порив за демокрация – който не схваща, да отива да му довършат лоботомията!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com