Скопска комплексарщина - искат и Вапцаров, а МВнР защо мълчи?

9160
Скопска комплексарщина - искат и Вапцаров, а МВнР защо мълчи?
Снимка: БГНЕС

В неподходящ момент и на доста неподходящо място Република Северна Македония реши да покаже колко мрази България. В дните, в които българският парламент е фрагментиран, мнозинство за правителство може и да не се събере, а на няколкостотин километра от София се води война, Скопие буквално се оля.

В неделя в Благоевград ще се открива Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров. За церемонията ще пристигне делегация на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера ѝ Християн Мицкоски. Той не спира със злостните си излияния към нашата страна и е повече от странно защо досега не е обявен за персона нон грата - за такива като него трябва да бъде забранено преминаването през българската граница. Малко са личностите по света, които са си позволявали така да обиждат българите и да изливат помия върху една европейска демократична страна.

Скопската комплексарщина стигна дотам, че посегнаха на Вапцаров. Да, той е отстоявал "македонската кауза", както сам я нарича, но по онова време тази кауза се е възприемала като обединение на откъснатите от България територии, а не като "Луно, Луно, земьо македонска, пак ке те делиме".

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски се опитва да прояви благоразумие, защото все пак е отказал да се появи на откриването. Той обаче призова сънародниците си да отидат в Благоевград на 30 октомври, защото "откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите".

Дари това изказване е опит за дипломатичност или зле маскиран цинизъм? Защото и децата знаят, че Вапцаров си е български поет. Корените на предците му са в изконните български земи край Вардаро и баща му е бил македонски войвода в национално-освободителното движение. И какво от това? Държава Македония имало ли е тогава?

Домът на Вапцаров, уважаеми автибългарски ентусиасти, се намира в град София - столицата на европейска България, на улица "Хан Аспарух" 37 А. Не в Скопие. И не в Благоевград, за който от десетилетия точите лиги за нотариален акт.

Езикът, на който е писал своите поетични творби Никола Вапцаров, е чист български книжовен език и нищо македонско няма в него.

Близкият приятел на баща му - Цар Борис Трети, е същият онзи български монарх, който взе тежкото решение България да се бие на страната на Германия във Втората световна война, само за да се обединят разпокъсаните български територии, фамилии, родова памет и прочее.

Вие нали мразите Борис? Нали е окупатор на свещените ви села, до част от които преди него изобщо не е имало пътища? Нали освен този цар мразите и всичко българско? Защо тогава се напъвате да си присвоите българския поет Никола Вапцаров?

Доста неграмотно е да се хванеш точно за Вапцаров, когато искаш да покажеш на българите кукиш. Лош избор, много лош. И нагъл! Пасейки-пасейки, утре и на Яворов може да посегнат. Че нали и той се е бил за свободата им.

Впрочем, инициативата за създаването на клуб "Никола Вапцаров" е на нерегистрирана официално македонска организация, на която обаче е помогнала и официалната им власт. Съвсем логично това предизвика остра реакция на общинския съвет в Благоевград. Съветниците приеха специална декларация, в която заявяват: "Създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации".

Кметът Илко Стоянов заслужава адмирации. За разлика от глухонемия ни външен министър кметът зае държавническа позиция. Той опроверга тиражираната информация, че ще посети събитието: "Нито съм издавал разрешение, нито пък забрана да се открива частен македонски културен клуб. Ако някой спекулира с моето име и кметската институция, това е лъжа. Това мероприятие няма нищо общо с общината и ние нямаме отношение. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си правят клуб. Общината няма да официализира това частно мероприятие. Получих покана за откриването, но няма да отида".

Коя обаче е тази тайнствена организация? Нерегистрираната ОМО "Илинден" - Пирин! Една полулегална формация с откровено сепаратистки уклон, която българските власти не регистрираха, също както и първообраза ОМО "Илинден".

И в цялата тази история българското външно министерство мълчи. За сметка на това пък македонското осъди декларацията на общинския съвет в Благоевград.

Очевидно в РСМ гледат на клуба в Благоевград като отговор на българските клубове "Цар Борис III" и "Иван Михайлов", чиито имена намират за спорни. Срещу първия имаше протести, на втория плочата в Битоля беше счупена.

Скопие просто реже клона, на който се кани да седне. Няма как да стане член на ЕС държава, която толерира и дори разпалва омраза срещу друга държава на етнически признак - българите били такива и онакива и що е българско, все е лошо. В ЕС никой няма да толерира подобно поведение.

И още нещо не са калкулирали сценаристите на тази профанска провокация. Замисълът им, ако се реализира, ще изиграе ролята на онази спойка, която в момента доста липсва на българите.

Всеки народ се обединява при нападки отвън. Заради тях може би ще пооставим настрана собствените си противоречия и ще преминем по-единни през чакащите ни предизвикателства.

А Скопие да стикова с Белград следващата си тъпотия. Така или иначе скоро няма да се стикова с Брюксел.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com