Социалните мрежи ни правят по-умни

7008
Социалните мрежи ни правят по-умни
Снимка: Getty Images / Guliver

Полезни или вредни са социалните мрежи? Този въпрос учени и общество си задават, откакто съществува този тип на интернет общуване, социализация и начин за получаване на информация. Ясно е, че отговорът не може да бъде еднозначен. Непрекъснато обаче в общественото пространство се публикуват резултати от различни проучвания, свързани със социалните мрежи. Ето и поредното заключение на група след провеждането на подобно проучване на психолози от САЩ и Канада.

Според специалистите социалните мрежи помагат на хората да станат по-умни и да развиват способности за трупане и съхранение на знания.

Луди сте по социалните мрежи - можете да "подлудите" и апартамента си

Почитателите на социалните мрежи вече могат да бъдат сигурни, че нищо не може да ги лиши от удоволствието да прекарват времето си на ...

Авторите на проучването поясняват, че разглеждат термина „социална мрежа“ в неговото първоначално значение.

За да докажат това, изследователите направили експеримент с две групи доброволци. Всички те били натоварени със задачата да предадат максимално качествено определени знания на „следващото поколение“ – други участници в опита. „Следващото поколение“ трябвало да научи как се завързват възли или как се рисува сложна фигура в графичен редактор. В едната от експерименталните групи действало правилото за предаване на знанията от един учител на един ученик. Във втората всеки можел да се учи от всички учители заедно.

В крайна сметка се оказало, че при предаването на знанията от „един човек на друг“ се загубва част от информацията и навиците или в крайна сметка учениците остават на нивото на първото поколение. Във втория вариант – при груповото учене, навиците и знанията значително се подобрили.

Тези резултати потвърждават важността на социалното взаимодействие за съхраняването на знанията, коментират специалистите.

Папата благослови социалните мрежи

“Католиците трябва да приемат социалните мрежи заради ролята им в разпространението на вярата и укрепването на връзките между хор...

През последните години под термина „социална мрежа“ се разбира интернет услуга от типа Facebook или Twitter. Първоначално обаче понятието било въведено много преди създаването на персоналните компютри. Приетото от учените определение гласи, че социалната мрежа е структура, състояща се от група „възлови точки“, представляващи хора или организации, както и от самите връзки между тези „точки“. Връзките може да бъдат различни отношения – роднински връзки, обикновени познанства или съвместна работа.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com