Сутрешното шоу на Бойко Борисов - рейтингът върви надолу

23462
Сутрешното шоу на Бойко Борисов - рейтингът върви надолу
Снимка: Веселин Боришев

Всеки ден ще е така, до победата - популярният рефрен вече е реалност в стратегията на Бойко Борисов за политически успех. Всеки ден той се включва на живо във Фейсбук, но вече смени тактиката - не от джипа, а от вкъщи, пред кръста и иконата. И обяснява ли обяснява.

Връзките с обществеността са фундаментална част от политика. Ако нямаш адекватна стратегия в това отношение, какъвто и гений да си, обречен си на провал. Защото ако хората не те разбират, няма да те подкрепят. Независимо дали "аз съм прост и вие сте прости, значи се разбираме" или "умни и красиви".

За десетилетие управление Борисов успя да събере толкова подкрепа, че все още да печели избори, макар и последният път формално, защото успяваше да убеди достатъчно гласоподаватели да го подкрепят. Два са начините да се печели политическа подкрепа - първо, твърдо ядро, което е зависимо по някакъв начин от теб (най-често икономически) или е фанатизирано до степен на отрицание за всичко различно от реалността на лидера; второ - убеждаваш достатъчно хора да те подкрепят чрез емоционални и рационални похвати. Втората част е тази, която ти дава устойчивост във властта - защото зависимостите и фанатизмът се разширяват по-бавно и по-трудно.

Сега Борисов се появява всеки ден във Фейсбук и то в дълги монолози. А това е досадно и то за мнозина. Когато нещо ти е досадно, просто спираш да му обръщаш внимание, независимо колко е важно. А ако ти го натрапват все повече и повече, почваш да го намразваш!

Така че, лидерът на ГЕРБ добре трябва да си даде сметка какво прави с постоянния натиск през Фейсбук - и без това говори за Слави Трифонов, нека провери как се движеше рейтингът на шоуто му през годините. Ясно е, че Борисов скоро няма да се появи пред медии - не в неделя сутрин, пред избрани, а пред всички. Ако това стане, ще има и кофти въпроси, с невъзможни отговори. Току виж се оказало, че ще дойде някой питащ, който да го подсети, че партията му гласува "ЗА" това председателите на ВКС и ВАС да идват в парламента на отчет, когато вземе да жали как "адвокатите на мутрите" щели да тормозят съдиите в Народното събрание. Или да му каже, че "Винету" е трилогия. Но и обратното - постоянно говорене не по същество се превръща във възприятие за модел на хленчене. В къщата в Банкя явно няма кой да му го каже - но пък транспортният му министър Росен Желязков вече го каза пред доста голям ефир: "Големият проблем е, че омръзнахме на хората". Толкова е просто - но за Борисов не е, защото извън властта за него дебнат големи опасности!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com