Създадоха мек робот, който се движи като истинска риба

4407
Създадоха мек робот, който се движи като истинска риба

Инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) представиха робот риба, който е изключително гъвкав и може да изпълнява движения почти толкова бързо, колкото истинските риби, съобщава Techcrunch.

В робота има твърдо ядро, където се намира т.нар. мозък. Тялото е направено от силикон и е пълно с газ, чието контролирано изпускане задвижва рибата робот. Тя може да изпълнява много бързи и резки движения. Това открива нов хоризонт за дейностите, които машините могат да извършват.

Robonaut ще бъде космически медик

Както на Земята, така и в космическото пространство хората се разболяват – това е обичаен процес, за справяне с който сме свикнал...

В същото време роботът е напълно автономен, тъй като съдържа цялата необходима за фунционирането му електроника и не е свързан чрез кабел с външен контролен модул.

Обикновено меките роботи са или автономни, или функционални. Това е един от първите случаи, когато мек робот може да изпълнява както сложни движения, така и да бъде напълно самостоятелен.

Изобретението показва, че меките роботи могат да бъдат по-подвижни от твърдите роботи и е възможно да ги заместят при определени задачи. От друга страна, имитацията на биологичните организми може да обогати познанието за функционирането на природните механизми.

Една от следващите задачи на учените от MIT е да се справят с проблема, че рибата робот твърде бързо изразходва въглеродния двуокис, чрез който извършва движенията си.

Престъпността няма шанс срещу него

В "Робокоп" годината е 2028, а мултинационалният конгломерат OmniCorp е център на роботизираните технологии. Произведените от него дрон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com