Създадоха многократно лепило, което се променя под въздействието на светлина

8271
Създадоха многократно лепило, което се променя под въздействието на светлина

Лепилото е нещо, за което се замисляме рядко – обикновено едва тогава, когато имаме нужда от него. Преди време е било немислимо съществуването не секундно лепило. Днес то е факт. При това използваната в тези продукти смес гарантира голяма здравина и дълготрайност. Но представете си лепило за многократна употреба, при това създадено на органична основа! Дали е възможно? То също вече е факт, благодарение на японски специалисти от института AIST.

Учените са създали многократното лепило на основата на органични вещества, като неговите свойства могат да се променят под въздействието на светлина.

При това за целта не е необходимо да се прилагат допълнителни стимули, като нагряване и охлаждане. В твърдо състояние лепилото е с жълт цвят, но ако бъде подложено на ултравиолетова светлина, след съвсем малко време то преминава в течно състояние, а цветът му става оранжев. За да се върне отново в изходното твърдо състояние, лепилото трябва да бъде подложено на въздействието на зелена светлина. Втвърдяването на сместа не се случва моментално. Времето за това зависи от количеството светлина, което попада върху лепилото, коментират авторите на разработката.

Синя светлина ободрява зад волана

На всеки се е случвало да кара дълго и да се умори. Обикновено решението е кратка почивка и кафе на някоя крайпътна бензиностанция. ...

Във видеото, демонстриращо свойствата на продукта, специалистите са използвали две стъклени пластини, между които са поместили слой лепило с дебелина от около 10 микрона. При опита те приложили ултравиолетов източник на светлина с мощност 80 мегавата и излъчване с дължина на вълните 365-385 nm. В този случай за трансформацията на лепилото от течен в твърд слой били необходими три минути. Обратният процес отнел по-малко време – около 1-2 минути, след като лепящата смес била подложена на въздействието на зелена светлина.

Към момента здравината на лепилото не е кой знае колко голяма – около 50 нютона на квадратен сантиметър.

С подобни характеристики се отличава обикновеното тиксо например, коментират специалистите. Те обаче обещават, че в най-скоро време смятат да подобрят този показател и да постигнат достатъчно висока здравина, за да може лепящата смес да бъде полезна в множество сфери на дейност.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com