Ток няма да има - защото няма държавнически мозък

13665
Ток няма да има - защото няма държавнически мозък
Снимка: Actualno.com

Трябва да има консенсус и единна позиция за бъдещето на българската енергетика. Това обявиха всички партии в парламента, след дебат за енергийната сигурност на България, която е и част от националната ни сигурност.

Коментар на редактора

Доклад на БАН ще определи дали ще се строи АЕЦ "Белене"

Решението за това дали АЕЦ "Белене" ще се строи предстои да бъде взето след изготвянето на доклад на БАН, ангажиран е един много серио...

Най-после парламентът показа поне на думи единство. Проблемът е, че е само на думи, а експертизата на намиращите се вътре е доста спорна.

Да започнем с очевидното, което никой в Народното събрание не иска да изрече – трябва ли да избираме между това ВСИЧКИ ние да дишаме чист въздух и между това 150 000 души да имат някаква работа, за да съществуват? Да, точно съществуват е правилният глагол за миньорите. Едва ли има един човек на тази планета, чиято мечта е да се вре и копае в пълна тъмнина, на метри под земята. А между другото в ЕС дават пари да НЕ водиш такъв живот – Полша получи от ЕС 1,9 млрд. долара, за да се справи с последиците от затворени въглищни мини и да помогне на загубилите работата си миньори да си намерят ново препитание. В България и дума не отваряме за такова нещо. Мълчим си и, когато от "Мини Марица Изток" сами казват, че има индустриален добив на въглища за само още 30 години – и с европейски екостандарти, и без тях е крайно време да си размърдаме задника, даже май го изпуснахме това време вече!

Нататък – по отношение на замърсяването защо никой не обелва и думичка за ТЕЦ "Брикел"? Защо никой не предложи да се направи една проверка как са нещата с очистващите инсталации. Но истинска проверка, не на хартия, както все се случват нещата с Христо Ковачки и бизнес имуществото му.

Какво да е бъдещето – разбира се, явните и скрити комунисти (разбирай БСП и ГЕРБ) отварят повече и по-предпазливо дума за ядрена централа. Никой не си и помисля за други възможности, защото през годините така си постлахме, че сега трябва някой управник с много воля и твърда позиция, за да се пооправим. Такъв, разбира се, няма. За няколко години тотално очернихме ВЕИ-тата, които в цивилизования свят са си сериозен източник на енергия, а секторът им се развива светкавично и непрекъснато има нови и нови, по-добри и евтини решения. Друг източник – газът, засега си изглежда жива химера. Гърция здраво работи по темата и вече изглежда подсигурена откъм "Турски поток", а откакто е премиер, Алексис Ципрас непрекъснато действа с Израел и Кипър за нов газопровод през Средиземно море, черпещ синьо гориво от находищата край Израел, Сирия и Египет. Бойко Борисов обаче вече трети мандат не намира време за поне една среща с Алексис Ципрас.

Миньорите плашат с протести, ако държавата не протестира европравилата за ТЕЦ-овете на въглища

Миньорите заплашват с протести, ако държавата не се противопостави на новите европейски правила за тецовете на въглища, които според тя...

България ще има проблем с енергетиката поради обективни фактори. И не изглежда, че сегашните "държавни мъже и жени" имат капацитета да го предотвратят. Така че не е зле да тренираме за времето без ток – някои не са живели в такова, но други помнят и ще си припомнят при нужда. И ще имат предимство в оцеляването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com