Учени от NASA откриха метанов Нил на Титан

13488
Учени от NASA откриха метанов Нил на Титан

Американската космическа сонда „Cassini“ откри на повърхността на Титан – най-големия спътник на Сатурн, въглеводороден „Нил“ с дължина 400 километра. Реката се влива в метановото море Кракен, размерите на което са колкото тези на земното Средиземно море, съобщават от прес службата на Лабораторията за реактивно движение на NASA в Пасадена. Откривателите на реката я наричат „Нил“ заради нейната голяма дължина, както и заради „средиземноморските“ размери на морето, в което тя се влива.

„Титан е единственият обект в Слънчеванта система, на повърхността на който, подобно на Земята, съществува кръговрат на течностите. Тези снимки ни показват живота в този свят в движение. Тук падат капки дъжд, реките отнасят тяхната влага в езера и морета, от където течността се изпарява и всичко започва отначалото. На Земята в ролята на тази течност влиза водата, а на Титан – метанът. И в единия, и в другия случай този кръговрат засяга практически всички процеси, които се случват на повърхността на тези космически обекти“, коментира Стив Уол от Лабораторията за реактивно движение.

НАСА ни разигравала грандиозен спектакъл на Марс

Името на Ричард Хоугланд е известно на тези, които се интересуват от проблемите по търсене на разумен живот във Вселената. Той е създат...

Уол и неговите колеги открили „Нил“ на повърхността на Титан, изучавайки снимки, получени от сондата „Cassini“ на 26 септември тази година. Учените поясняват, че метановото море Кракен, в което се влива реката, е разположено в приполярните региони в северното полукълбо на Титан, където в момента постепенно настъпва пролетта.

Реката е дълга, но при нея не се наблюдават големи извивки и завои, каквито са характерни за много реки на Земята. Това, според учените, се дължи на факта, че и титановата река, подобно на земния Нил, тече по дъното на голям разлом в горните слоеве на литосферата на планетата.

„Подобни разломи, пукнатини, появили се в повърхността на Титан, не на всяка цена свидетелстват за наличието на тектоника, подобна на земната, но тяхната поява може да доведе до образуването на речни басейни и дори морета“, пояснява Джани Рейдбау от университета Бригам Янг в град Прово, САЩ.

Да припомним – мисията на апарата „Cassini“ е съвместен проект на космическите агенции на САЩ, Европа и Италия с обща цел изучаването на Сатурн. Сондата беше пусната от апарата „Huygens“ през 1997 г. и достигна орбитата на планетата на 1 юли 2004 г. Предвидено е срокът на работа на „Касини“ да продължи до 2017 г.

"Вояджър-1" приближава границата на Слънчевата система

Междупланетната автоматична сонда „Воядржър-1” навлезе в нова област в близост до границата на Слънчевата система и след пр...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com