Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия намериха извънземен камък

24 февруари 2014, 09:34 часа • 9194 прочитания

На интересна находка се е натъкнал жител на Ярославска област, Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. Човекът попаднал на необичаен камък, различен от типичните за планетата ни скални отломъци. Странният каменен къс тежи 27 килограма и има голяма вероятност да е отломък от метеорит, коментират специалистите. Вече има и първи доказателства за тяхната теория.

Първичната експертиза на находката показва, че камъкът има признаци за извънземен произход.

Експертизата е проведена в Центъра за диагностика на микро и наноструктури към Ярославския държавен университет.

„В нашия център имаме голям опит в работата с геолози и биохимици, които понякога носят такива находки. Честно казано, в началото се съмнявах в това, че става дума за метеорит, но сътрудниците ни провериха камъка и откриха в него ниско съдържание на хром, което е първи признак за извънземен произход на обекта“, разказва сътрудникът на диагностичния център Анатолий Чурилов.

Резултатите от анализите и образците са направени в Санкт-Петербургския институт по геология и геохронология на Руската академия на науките.

Учените, проверили данните и провели анализ на относителния състав на химичните елементи в камъка, потвърдили, че с много голяма вероятност става дума за каменен къс с метеоритен произход.

По думите на Анатолий Чурилов, размерът на камъка е впечатляващ – около 30 сантиметра. Той има яйцевидна форма и е леко разтопен. Тепърва предстои да бъдат направени подробни изследвания на необичайната находка.

Подобни находки в Ярославска област не са често явление. Ако се потвърди извънземният произход на камъка, собственикът би искал отломъкът да бъде наречен Моложски метеорит. Названието не е случайно – то е в памет на град Молога, потопен през 1947 г. при строителството на Рибинския язовир. Това е и мястото, където е намерен самият каменен къс, съобщава ИТАР-ТАСС.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес