Вън комунизмът "Топлофикация"

22135
Вън комунизмът "Топлофикация"
Снимка: Thinkstock

Заради задължения по сградна инсталация днес сутринта bTV пусна поредния сърцераздирателен репортаж за възрастен човек, принуден да продава имота си, за да се разплати с „Топлофикация София”. В светлината на този случай беше припомнена и промяната от миналата година на Закона за защита на потребителите – потребител може да откаже непоискана услуга, като изрично е посочено и топлоподаване.

Коментар на редактора

Лаф да става

"Топлофикация" издоява свои длъжници, като ги осъжда без те да разберат и им натрупва към сметката и хонорари за юристконсулти. Това за...

Точно сляпото прехвърляне на европейски директиви, без да се мисли какво е било досега положението, докарва до такива тъпизми, каквито и днес рано сутринта се говореха. Защото в България, освен Закон за защита на потребителите, има и Закон за енергетиката, а там друго пише. Факт е обаче, че дори начинаещ юрист знае – европейското законодателство е наднационално т.е. когато има противоречие межди евронорма и национална норма, важи евронормата.

Разбира се, у нас монополистите като „Топлофикация” удобно си трайкат по този въпрос. Същото правят КЕВР и парламента. Защото в Закона за енергетиката има няколко постановления с парното, които буквално убиват еврозаконодателството. Например чл. 140, ал. 3: „Сградните инсталации за отопление и горещо водоснабдяване са обща етажна собственост”. Както и чл. 153, ал. 2: „Когато собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат клиенти на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване, те са длъжни да декларират писмено това пред топлопреносното предприятие и да поискат прекратяване на топлоснабдяването”.

Ето това е огромният проблем – че си седим в комунизма. Защото трябват две трети да се махнеш, трябват две трети и да се присъединиш. И това трябва да бъде оправено – иначе „Топлофикация” с право се крие зад тези разпоредби, тъй като не може да изкърти тръбите на само един апартамент – ще пострадат и другите. Тук вече роля играе и прословутото саниране. Санирането означава буквално да бъде разглобена една сграда и тогава може да има поправка и на тръбите. Но това значи и дълго време да не може да се живее в нея – а колко от нас са готови на такова нещо?

Затова остава само едно – да се намери решение за сградната инсталация. Не може когато ползваш и плащаш да е индивидуално, а когато искаш да се включиш или изключиш - да е общо. Като не искат да предоставят услуга, монополистите да намират по една оловна или каквато там плоча ще изолира напълно топлината и да минават на монтаж. Иначе има и флекс!

Известен наш актьор обвини "Топлофикация София" в манипулация

Вместо да говорим за сериозни работи, сега се занимавам с глупости. Така актьорът Славчо Пеев коментира сблъсъка си с „Топлофикац...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com