За тези абитуриенти става въпрос

24296
За тези абитуриенти става въпрос
Снимка: БГНЕС

При 54 346 абитуриенти на випуск 2017 г., близо 2000 зрелостници, завършващи средно образование, няма дори да отидат на задължителната матура по български език и литература. Това показва справка по брой подадени заявления за допускане до Държавен зрелостен изпит.

Към момента общо 52 553 души са попълнили служебната бележка, че ще се явят на препитването, като тук влизат и хората, които не са успели да положат изпита през минали години. В същото време отчетливо притеснителната тенденция за все по-малък брой зрелостници, които се водят "неявил се" на матурите, се затвърждава.

Коментар на редактора

Борят измамите с 11 млн. варианта на матурите

Над 11 милиона варианта за тестове ще гарантират, че няма да има опити за измами на тазгодишните матури. Външното оценяване на ученици...

Министерството на образованието и науката (МОН) и тази година е решило да се бори активно с преписването на предстоящите задължителни държавни зрелостни изпити след като предишни години се развихриха всякакви схеми за минаването по тънката линия на матурата. Доказателство за това е изцяло новият подход на провеждането на изпита по български език и литература, който предстои този петък - 19 май. Той ще бъде разделен на модули, а зрелостниците ще напускат класните стаи едва когато приключат съответния модул. Камерите са включени, квесторите - предупредени. И без да ми се налага да ходя на матура, вече се сещам за поне три успешни подхода за заобикалянето на драконовските мерки.

По-лесно от това да злоупотребиш на матурата е да го направиш в живота, та къде поради тази, къде поради друга причина много от тазгодишните абитуриенти, с които разговорям от доста време, въобще не са се впрегнали в напрежение за това, което им предстои. Те знаят, че ще завършат, по-сериозният проблем е тоалетът и уговорката за алкохолния туризъм в Мармарис. Знаят, че ще вземат и матурите - схемите са готови, техниката за преписване също, пък и с тия лесни въпроси, ДЗИ-то се превръща в скучен четиричасов престой на едно място за кадърните зрелостници. Вероятно и заради общосъздаденото порочно мнение към провеждането на матури у нас, има една бройка от около 2000 души, които не се впрягат да си завършат средното образование. За какво им е, те имат други планове - вечерта преди матурата са на бал, нощта след матурата - пак са на бал, за какво ги занимават с глупости изобщо?!

А изкараш ли пък над тройка на българския, чакат те точно 32 от общо 51 висши учебни заведения у нас, които ти пращат покана "Стани ни студент, моля те!" с оценката от матурата. При тази всеобща еуфория, в която цялата ти рода е дошла да види, че и ти човек ставаш, като си тръгваш от училище, трябва просто да демонстрираш далновидност и хитрост в точния момент на изпита и после - животът... пардон - университетът е отворен за теб. Пазарът на труда - също.

За тези абитуриенти става въпрос - излизащи от средното образование, усвоили най-ценния урок за успяване в България - да прецакаш системата.

Матурите ще се проверяват дистанционно, над 50 хил. зрелостници ще се явят на изпити

Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центрове, разположени в цялата страна. За пър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com