X
 
 

Защо медиите допринaсят за убийствата като в Нови Искър?

7964 5
Защо медиите допринaсят за убийствата като в Нови Искър?
Снимка: БГНЕС

Мъж изби семейството си в Нови Искър вчера, а година по-рано друг, пак там, направи същото, а после се самоуби.

 

В такива моменти е лесно човек да се подведе по лековати обобщения от рода на, че "народът е изтрещял", "системата кара хората да правят това", или пък че в самия Нови Искър има нещо специално, поличба, зло, ужас, проклятие. Обикновено в пакета са включени и евтини феминистки реакции от рода на, че това е болестно състояние на "българският мъж", който е злодей и боклук, или пък хора с пластмасова мисъл на чиновник решават, че това е, видиш ли, защото не сме приели Истанбулската конвенция.  

Но нека кажем друго, което все пак ни се струва очевидно: Тези убийства са откровено психопатски. Това е лудост в чист вид, патология, психическо заболяване, отключило се по един или друг повод. Тук обикновено има разделение между психилогия и психиатрия, като психолозите считат, че подобни зверства са все пак свързани със заобикалящата ни среда, определени травми в детството и пр., докато психиатрията смята, че се причинават от дефицити на серотонина, страхотен хормонален дисбаланс, генетичен проблем; тоест, сложната рулетка на ДНК е застинала в тежка аномалия, от която единственото спасение са хапчета. Този спор няма да се реши скоро, а и  вероятно истината е точно в междината между двете. Но има друго, което е отдавна установено. 

 

То е следното: медиите имат пряка роля в насърчаването в реализацията на всякакви психически девиации. Това важи както за убийствата, така и за самоубийства - ако някой е по-любопитен, може да прочете тук. Най-общо, това означава, че ако човек с лабилна психика се колебае дълго време дали да извърши престъпление или да посегне на живота си, попадайки в медиите на информации за друг човек, направил едното или другото, бива потикнат да направи тъкмо онова, което тъй или иначе отдавна броди в ума му. По подобна причина преди години се случиха и масовите самозапалвания - когато го направи един, окуражава онзи друг, който отдавна го обмисля. Психиатричните организации многократно са предупреждавали медиите за отключването на тази верига от девиации, в която всеки следващ предизвиква следващия.

 

Обаче познайте дали редактор на новинарска емисия няма да сложи подобно убийство като челна новина в информационния си блок. Особено пък знаейки, че ще го направи конкуретната телевизия. Резултатът е: потенциалният убиец от Нови Искър гледа осъществения убиец от Нови Искър и постепенно се пристъпва към и без това малкото психическо приплъзване, което е необходимо за едно лабилно съзнание. Ако за повечето хора криминалните новини са безпомощно повдигане на рамене в поредната новинарска емисия, за други са проект във въображението, който се активира, когато види това по телевизията. Давай, сега ти си наред. Значи можело. Ето, че може. Тези психологически механизми обаче нямат значение за религиозния култ към бога на рейтинга, който се храни по сходен начин с онова, с което се хранят повечето езически богове. Жертвоприношения. 

 


Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Октомври 3 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Да да не отрича директно така е. Обаче стилистиката му не е на /НИЕ/ тоест да стане ясно , че имала ЕЛЕМЕНТ НА САМОКРИТИКА , А ТАМ НЯКЪДЕ , ЕДНИ МЕДИИ ... ТАМ ВСЕ Е ЕДНО Е В ОБЛАЦИТЕ. Е , /1/ трудно ли ти е да го разбереш , че е така ? И после как сам подоробно обясняваш в /1.2/ как стоят нещата и отново не му се нервиш на него , а на мен за някакви си главни букви. Е , за мен това от твоята сродн виж още ›› а нему ръка , това си е ЧИСТ КОМПЛИМЕНТ
 • Октомври 2 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами що за пропаднали същества са журналистите/ките ? Медиите във въздуха. Ами actualno допринася ли ? И според този байчев ДА. Защо иначе ще прави изключение ?
 • Гандалф Белия 1 Гандалф Белия преди 11 месеца Профил на трол?
  Медиите винаги са имали важна роля колективното неосъзнавано да стане колективно осъзнато. За тази цел се ползват всякакви средства; днес направо живеем във века на "хибридната война" Лъжи, тролове, реклама и всевъзможен натиск върху съзнанието на индивида.Което и без това е лошо приклещено от нескончаемия "преход", довел мнозина до задънена улица.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Кои МЕДИИ БЕ ? ИМАШ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА ДОБРЕ , НО ТОЛКОВА ЛИ ТИ БЕШЕ ТРУДНО ДА СЕ СЕТИШ ТОВА КОЕТО аз СЕ СЕТИХ В /2/ ? ИЛИ ръката ТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКРИВИ И ДА ГО НАПИШЕ ? СРАМ ЛИ ТЕ Е ? ЕТО ЗАЩО ЗА НИЩО ГРАДИВНО НЕ СТАВАТЕ ПО ПРИНЦИП.
  : 3 !
 • Гандалф Белия 1.2 Гандалф Белия преди 11 месеца Профил на трол?
  Естествено, че Актуално също допринася, което не е скрито нито от автора , нито от мен.Като се казва медии се имат пред вид всички медии. Причината медиите да тиражират подобни неща, в крайна сметка се свежда до парите. Медиите следят кое е интересно на масовия читател и го облъчват с това.Опростачен народ, смазан от 30 години преход, обикновения човек не вижда по-далеч от носа си. Трябва да има ч виж още ›› етения, които електронния брояч непрекъснато отчита и това не никаква тайна.... Отделно вече, че медиите винаги са нечия собственост и естествено обслужват и някакви частни интереси на собственика си..... А от журналист до журналист винаги е имало разлика от земята до небето, така както и във всяка друга професия. ........Не мога да се сетя за какво трябва да ме е срам, пък и пишеш за мен в множествено число "не ставате"! Кои, според теб сме ние? Недоумявам?...........И не пиши никога само с главни букви, защото така пишат простите и неграмотни хора.
  : 0 !