Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетското бюро на Интерпол иска Рим да предаде бивш почетен консул

18 декември 2020, 21:21 часа • 2904 прочитания

Египетското бюро на Интерпол поиска от Рим да предаде на Кайро бившия почетен консул на Италия в Луксор Ладислав Отакар Скакал. Той е осъден в Египет за кражба на древни артефакти, съобщи информационният портал „Ал Ахрам“.

По информация на изданието, в искането се настоява да бъде предаден и един италиански гражданин – Масимилиано Спонзили, бивш търговски представител на Италия, замесен в контрабанда на древноегипетски паметници.

Бившият почетен консул на Италия в Луксор, който се укрива от властите в Египет, през януари тази година беше осъден от Наказателния съд в Кайро на 15 години затвор за кражба на древни артефакти. Съдът го призна за виновен по обвинение в опит да изпрати незаконно в Италия товар с исторически ценности. В деянието се оказа замесен и Рауф Бутрос Гали - племенник на бившия генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали. През февруари миналата година той беше осъден на 30 г. затвор за организиране на незаконен износ и използване на дипломатически товар за незаконни цели.

През май 2017 г. митнически служители в Салерно задържаха пристигнала от Александрия дипломатическа пратка. В контейнера беше открит тайник със скрити в него около 22 000 старинни предмети от различни исторически епохи на Египет – от додинастическия период до Птолемеите. Голяма част от контрабандата се състоеше от бронзови и сребърни предмети. Открити са представляващите голяма ценност ритуални древноегипетски статуетки – ушебти, дървени и бронзови скулптури, позлатени погребални маски, амфори, саркофази и погребална ладия. Всички предмети са върнати на Египет през юли 2018 г.

Следствието установи, че именно Скакал е изнесъл незаконн артефактите от страната с цел продажба, като за целта се е сдружил с една от местните транспортни компании и с няколко други египтяни, които по-късно бяха арестувани и очакват произнасянето на присъдите си. Други реликви бяха открити при обиска на наетото от бившия почетен консул жилище и в нает от него банков сейф в една от частните банки.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес