Хафтар напусна Москва без да подпише споразумението

2322
Хафтар напусна Москва без да подпише споразумението
Снимка: Getty Images/Guliver

Източният главнокомандващ на Либия генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня, за да спрат деветмесечните боеве в страната, потвърди руското външно министерство пред AFP.

Хафтар помоли в понеделник вечерта за време да разгледа до вторник сутринта споразумението, което вече е подписано от ръководителя на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж. Но той напусна руската столица без да даде своя подпис, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Временно примирие в Либия, нарушено от правителствените сили

Силите, лоялни на Халифа Хафтар, обявиха, че приемат призива на Турция и Русия за прекратяване на огъня в западна Либия, започващ в пол...

Главнокомандващият заяви, че предложеният документ игнорира много от исканията на Либийската национална армия (ЛНА).

"Проектодоговорът игнорира много от исканията на либийската армия", каза той.

По-рано медиите съобщиха, че на срещата в Русия той е поискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се сформира правителство на национално единство, което да спечели доверието на парламента, заседаващ в Тобрук.

Хафтар призова и за международно наблюдение на примирието без никакво участие от страна на Турция и безусловното изтегляне на „наемниците, докарани от Сирия и Турция“.

Турция иска Русия да накара Хафтар да спре офанзивата в Либия

Турция очаква Русия да убеди либийския генерал Халифа Хафтар да прекрати офанзивата си в страната, каза турският външен министър Мевлют...

Споразумението, за което медиите съобщиха вчера, че е постигнато, предвижда взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН и прекратяване прехвърлянето на турски войски в Либия. Според него Русия би трябвало да контролира прекратяването на огъня и да изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции. Либийската национална армия би трябвало да бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното съгласие.

Документът предвижда контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да обезпечава сигурността на нефтените и газовите находища.

Работата на Москва за разрешаване на либийския конфликт след разговорите в понеделник продължава. Това заявиха за ТАСС от руското външно министерство.

„Окончателент резултат по споразумението за Либия на преговорите в Москва не е постигнат, но усилията ще продължат“, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Либия може да стане "нова Сирия", страхуват се в ЕС

Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от ООН правителство на Либия, докато се борят за овладяване на ескалиращата криза т...

„Русия иска да обедини усилията на европейските страни и съседите на Либия за постигане на споразумение в тази страна“, каза още той и допълни:. „Бойци от района на Идлиб в Сирия се придвижват към Либия, където продължават да "мътят водата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com