Колко опасна е терористичната групировка "Боко харам"

15406
Колко опасна е терористичната групировка "Боко харам"

Европейците се информираме що-годе добре за случващото се в Сирия и Ирак, в частност за териториалното разрастване на „Ислямска държава“ (ИДИЛ).

Но освен радикалната групировка „Ислямска държава“, която е и ситуирана сравнително близо до Европа (между ИДИЛ и България се простира само Република Турция), по света има още десетки терористични групировки, които придобиват наистина обезпокоително големи размери, завземайки все по-големи територии.

САЩ отделя средства за борба с Боко Харам

САЩ заделят 45 милиона долара за борба с терористичната групировка "Боко Харам", обяви говорителят на Националния съвет за сигурност На...

Една от най-жестоките е радикалната формация „Боко харам“, която е завзела почти половината територия на Нигерия.

Главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот. Нейното име в превод означава буквално „забрана на западното образование“.

Oт 2009 г. насам „Боко харам“ е отговорна за убийствата на 5 000 цивилни граждани и принуждаването на 300 000 да сменят своето местонахождение. В повечето случаи, за да се спасят, тези хора са принудени да се превърнат в бежанци.

Пак за същия период (от 2009 г. насам), „Боко харам“ е отвлякла над 500 жени и момичета, подлагайки ги на мъчения, докато са в тяхно пленничество.

Хронологията за 2015 г.

Боко Харам изби почти цяло нигерийско село, очакват се нови атаки

Джихадистката организация Боко Харам уби 56 души в село в отдалечен район на Нигерия, заяви пред АП областният управител на област Борн...

Между трети и седми януари 2015 г. бойци на „Боко харам“ нападат нигерийския град Бага, избивайки 2000 души.

На 10 януари 19 души загинаха и над 20 бяха ранени при самоубийствен атентат на оживен пазар в Нигерия, извършен от 10-годишно дете. На следващия ден 2 момичета, също изглеждащи около 10-годишни, се взривяват отново на пазар, но в друг град в Нигерия. Жертвите на този атентат са 5, в това число и двете взривили се момичета, а ранените са 46.

На 23 януари бойци на „Боко харам“ атакуват село в Нигерия, убивайки 15 души.

При самоубийствени атентати на 7 март тази година загиват 58 души. Атентатите стават на местни пазари и на паркинг за автомобили.

На 25 март „Боко харам“ отвлича над 500 души, повечето от които жени и млади момичета.

Главнокомандващият армията на Нигерия остана невредим след засада на "Боко Харам"

Генерал Тукур Буратаи, главнокомандващ армията на Нигерия, остана невредим при засада на ислямистите от терористичната групировка "Боко...

На 6 април следва нова атака в нигерийско село, при която са избити 24 души.

На 17 юни бомба, поставена в сак, отнема живота на 58 души. При серия от нападения, извършени в периода 22-28 юни, загиват общо 87 души. При един от антентатите жена се взривява пред джамия, а при друг две жени-камикадзета правят същото близо до болница.

При серия от нападения над джамии в периода 1-2 юли, когато е един от големите мюсюлмански празници, загиват общо 145 души. При взрив в ресторант на 5 юли загиват 69 души, като поне 67 още са ранени, а при самоубийствен атентат пред правителствена сграда на 7 юли загиват 25 души, а 32-ма са ранени.

Използвани източници: Human Rights Watch Report; Al Arabiya – English.

Автор: Теодор Спасов

150 са жертвите при нападение на "Боко харам" в Нигерия

Сто и петдесет души са загинали - удавени или избити, бягайки от нападение на ислямисти от Боко Харам в отдалечено село в щата Йобе, в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com