Либийците, свързани с Кадафи, аут за изборите

4906
Либийците, свързани с Кадафи, аут за изборите
Законопроект забранява кандидатурите им

Либийците, които са били свързани със сваления и покоен либийски лидер Муамар Кадафи, няма да имат право да се кандидатират на избори, гласи законопроект, изработен от новите ръководители на Либия, предаде Ройтерс.

Учени, писали за "Зелената книга" на Кадафи с негови размишления върху политиката, икономиката и всекидневния живот, също няма да могат да се кандидатират за изборни длъжности, предвижда текстът, публикуван в интернет от Преходния национален съвет (ПНС).

Този закон е много важен, тъй като хората се оплакват, че видни фигури от времето на Кадафи продължават да заемат високите си постове, казва университетският професор Абеир Имнена - един от мнозината юристи, съдии и адвокати, участващи в изработването на законопроекта. Целта е да покажем на поддръжниците на Кадафи, че за тях място няма, добави той.

Новият закон регламентира изборите за национално събрание, което ще напише нова конституция и ще състави ново временно правителство. Очаква се до месец законопроектът да бъде завършен, каза Имнена.

Стотици хора излязоха по улиците на столицата Триполи в последните седмици, за да настояват новото държавно ръководство да уволни висши членове на правителството, които са поддържали близки връзки с Кадафи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com