Омикрон превзе скоростно ЮАР

3180
Омикрон превзе скоростно ЮАР
Снимка: iStock/Guliver

От средата на ноември над 70 процента от новорегистрираните случаи на коронавирус са заради варианта Омикрон. Вирусът продължава да се разпространява изключително бързо - за 12 декември дневният отчет в страната беше за над 37 000 нови случая, което е абсолютен рекорд, с над 11 000 случая повече, отколкото в най-тежкия ден от Делта вълната в страната.

Досега наблюдението на експертите е, че докладваните случаи на Омикрон са по-малко тежки и хората са се лекували у дома. И лекари потвърждават, че по-малко хора с Омикрон се нуждаят от хоспитализация. Не бива обаче да се забравя, че населението на ЮАР е доста младо, със средна възраст около 20 години.

Регистрираха първи смъртен случай от Омикрон във Великобритания

Властите във Великобритания регистрираха първия смъртен случай на пациент, заразен с варианта Омикрон, съобщи днес премиерът на странат...

Според университета "Джонс Хопкинс", в Южна Африка само за 2 седмици - от 28 ноември до 13 декември, е имало увеличение от 7,6 на 32,7 нови случая на 100 000 души. Поради нарастването на инфекциите с COVID-19, регулаторният орган на Южна Африка разреши миналата седмица трета доза от препарата на Pfizer-BioNTech да бъде използвана като бустер за възрастни граждани.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса трябваше да бъде ваксиниран, но процедурата бе отложена в неделя, след като даде положителна проба за COVID-19. 69-годишният Рамафоса приключи обиколката си в четири държави в Западна Африка миналата седмица. При завръщането му от Сенегал на 8 декември, тестът му е бил отрицателен. Той е имал и отрицателни тестове по време на обиколката, но някои членове на делегацията му е трябвало да се върнат у дома, след като са дали положителна проба за вируса.

Новината, че Рамафоса се е заразил с COVID-19, предизвика различни реакции от гражданите, като някои казаха, че се надяват, че ще насърчи повече хора да се ваксинират.

60-годишната Морийн Мокети, жителка на Тембиса, източно от Йоханесбург, заяви, че се надява, че президентът с положителна проба за COVID-19 ще убеди хората да бъдат по-внимателни при заразяване с вируса. "Притеснявам се, че много хора в Тембиса не се страхуват от вируса. Сега има много сватби и събития, защото е празничният сезон, така че вирусът може да се разпространи още", каза Мокети.

Великобритания обяви тревога заради Омикрон и растящия брой нови случаи

Властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво (от общо пет нива), заради разпро...

Южноафриканските здравни експерти са съгласни, че ваксинациите са важни в борбата с новата вълна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com