ООН идентифицира 38 нови масови гробове в Конго

1135
ООН идентифицира 38 нови масови гробове в Конго
Снимка: Getty Images

Още 38 масови гробове бяха открити в Демократична република Конго в смущаваната централна област Касаи, съобщи ООН.

Понастоящем най-малко 80 масови гробове бяха идентифицирани в района, в който е наблюдаван сериозен ръст на насилието между силите за сигурност и племенната милиция от септември насам, предава AFP.

Десетки служители на ООН, които бяха взети за заложници в Конго, са освободени

Шестнайсет служители на ООН, които бяха взети за заложници във вторник в ДР Конго, бяха освободени, предаде БГНЕС. Новината дойде от с...

Международната общност изрази тревога по отношение на сблъсъците, като почете живота на повече от 3000 души - според статистически данни, събрани от римокатолическата църква.

Мироопазващата мисия на ООН MONUSCO преди това говори за "повече от 400 мъртви", докато около 1,3 милиона души са избягали от домовете си в Касаи. Разследващата мисия този месец откри нови масови гробове в районите Дибоко и Сумбула на територията на Камония.

Насилието започна миналата година, когато Камвина Нсапу, племенен вожд на територията близо до южната граница с Ангола, които открито оспориха авторитета на правителството на президента Джоузеф Кабила, предизвиквайки репресивни мерки от страна на силите за сигурност.

Нсапу беше убит в полицейска операция през август 2016 г., но неговите въоръжени последователи се бият в убеждението, че той все още е жив, тъй като е бил погребан от правителството без спазване на традиционните обреди, пише още БГНЕС.

13 души са убити при етническа атака в Конго

Членове на етническата група Нанде Конго са убили 13 цивилни от общността хуту в размирната провинция Северно Киву в Конго, предаде A...

Миналия февруари MONUSCO обвини милицията на "Камвина Нсапу" за "жестокости, включително за набирането и използването на деца-войници", но също така осъди "несъразмерното използване на сила" от страна на правителствените войски.

Двама западни експерти, изпратени за разследване на конфликта от Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, изчезнаха през март и телата им бяха намерени в един от гробовете две седмици по-късно.

Правителството обвини племенната милиция за убийствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com