Освобождаването на Суецкия канал не означава край на кризата

4609
Освобождаването на Суецкия канал не означава край на кризата
Снимка: Suez Canal Authority

400-метровият контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в продължение на почти седмица, беше преместен, освобождавайки пътя на стотици чакащи кораби да започнат да преминават през жизненоважната търговска артерия. Но това не означава, че кризата е приключила за компаниите, които зависят от навременните доставки на суровини, части и продукти, пише БГНЕС.

Още преди Ever Given да заседне, веригите за доставки бяха разтегнати до краен предел, което оскъпяваше много транспорта на стоки по целия свят и причиняваше недостиг на всичко - от стационарни велосипеди до сирене. В момента има 367 кораба, включително 35 петролни танкера и 96 контейнерни кораба, които чакат да използват канала. Когато трафикът започне да се движи отново, ще отнеме дни, за да се коригира изоставането, което допълнително ще забави продуктите по пътя им към клиентите. 

Идват ли по-скъпи стоки заради блокадата в Суецкия канал?

Освобождаването на Суецкия канал ще се проточи с дни, вероятно поне до следващата сряда. Неочакваната блокада, предизвикана от засядане...

От IKEA казаха пред CNN миналата седмица, че блокирането може да "създаде ограничения върху нашата верига за доставки", в зависимост от това колко време отнема пускането на Ever Given. „Можем да потвърдим, че на кораби има контейнери с продукти на IKEA, които чакат да преминат и да продължат курса си до дестинациите през Суецкия канал“, каза говорител на компанията пред CNN. „Ще разгледаме всички налични възможности за доставка, за да гарантираме наличността на нашите продукти“, добави говорителят.

Най-голямата компания в света за контейнерни превози - Maersk, има три кораба, затворени в канала и други 29, които чакат да влязат. Компанията вече е пренасочила 15 кораба около нос Добра надежда, в южния край на Африка, добавяйки дни и разходи към пътуванията им. Оттам заявиха, че може да отнеме шест или повече дни, за да се изчисти закъснението на корабите в канала след освобождаването на Ever Given, в зависимост от безопасността и други фактори. И въздействащите ефекти за бизнеса ще продължат много по-дълго.

„Дори когато каналът започне да функционира, пулсационните ефекти върху глобалния капацитет и оборудване са значителни и блокирането вече е довело до редица допълнителни смущения и закъснения в глобалното корабоплаване, което може да отнеме седмици, може би месеци, за да се завърне нормалния ритъм “, казаха от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com