X
 
 

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

925 4
photo of Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни
Снимка: Kremlin.ru
С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии - б. р.) африкански страни имаме споразумение за военнотехническо сътрудничество, по което им предоставяме различно въоръжение и техника.

Разбира се, част от това се предоставя на безвъзмездна основа - това е обичайна практика която би трябвало да водят всички водещи страни в света. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю на ТАСС преди Срещата на върха Русия-Африка в Сочи, определена за 24 октомври.

С-400 пристигат скоро в Турция

В неделя започват да товарят руски зенитно-ракетни комплекси С-400 на два транспортни самолета и ще ги откарат в Турция следващата седм...

По думите на руския президент военно-техническото партньорство продължава енергично да се развива. Инициативата често е на самите африкански страни, които разбират, че трябва да защитават независимостта и суверенитета си, в това число и от екстремистки и терористични групи. Възможността да ползват опита на Русия, която води битка с тероризма, в това число и в Сирия.

Руският президент изтъкна, че ситуацията в много райони на Африка остава нестабилна - не са регулирани международните и етническите конфликти, продължават острите политически и социално-икономически кризи. В Северна Африка, в Сахаро-Сахелската зона, в района на езерото Чад, на Африканския рог се появяват многочислени терористични организации, включително ИДИЛ, "Ал Кайда", "Боко Харам", "Аш Шабаб". Армиите и полициите на африканските страни не са способни сами да противодействат на бойците и се нуждаят от съществена помощ, изтъкна той.

Подготовката на националните военни и полицаи, е на преференциална и безвъзмездна основа, изтъкна Путин. За последните 5 г. в руските военни училища са обучени над 2500 военнослужещи от африканските страни, каза той и обясни, че с тази помощ се укрепват африканските страни, техният суверенитет и независимост.

По думите на руския президент важни обекти от хидроелектростанции, пътища, инфраструктура на африканския континент са изградени от руснаци. Хиляди африканци са получили качествено образование в нашите вузове, каза той и подчерта, че много съвременни лидери на африканските страни помнят ценят подкрепата.

Това е първата пълноформатна среща на високо ниво, на която са поканени лидерите на африканските страни и ръководителите на водещи регионални обединения.

Американската армия започна да изтегля техника от Сирия

Водената от САЩ военна коалиция в Сирия е стартирала изтеглянето на войските си, съобщи неин говорител за агенция France Press, без да ...

Запитан готова ли е Русия да се конкурира с Китай и САЩ в Африка и дали африканските партньори няма да пострадат от такова съперничество, Путин заяви, че за развитие на отношения с Африка сега са заинтересовани не само западноевропейските държави, САЩ, Китай, но и Индия, Турция, страните от Персийския залив, Япония, Република Корея, Израел, Бразилия. Това не е случайно.

Увеличават се възможностите за Африканския континент, той притежава огромни ресурси, потенциална икономическа привлекателност. Увеличават се нейните инфраструктурни потребности, стремително се увеличава населението, въпросите (за чието обезпечаване - б.р.) също се увеличават, каза Путин.

Нараства и вътрешният пазар и потребление. Където се откриват съществени перспективи за инвестиции, за извличане на полза, там има конкуренция, за съжаление - често излизаща от рамките на добрия тон.

Относно съветския модел на помощ, който предлага кредитиране и намеренията на сегашна Русия за помощ на африканските страни, Путин заяви, че Русия продължава да дава финансова поддръжка на страните от Африка, но сега в рамките на хуманитарното съдействие.

Относно предоставяне на кредити, сега те имат пазарен характер, каза той и даде пример с решението за предоставяне на 25 млрд. долара за Египет за строеж на четири енергоблока АЕЦ "Дабаа". Става дума точно за това пазарно кредитиране, посочи Владимир Путин.

Сърбия чака руски танкове и бронирани машини през 2018 г.

Белград очаква доставките на 30 руски танкове Т-72S и 30 бронирани машини БРДМ-2 през 2018 г. Сръбският министър на отбраната Алекс...

Той отбеляза, че в постсъветско време в края на ХХ век, Русия отписа $20 млрд. дългове на африканските страни. Това беше не толкова акт на великодушие, но и проявление на прагматизъм - много от африканските страни не бяха в състояние да плащат проценти по тези дългове. За това сметнахме, че оптималният вариант за всички, е да започнем сътрудничество на чисто.

По отношение с изоставените дългове по програмата "дълг в замяна на развитие" се реализира междуправителствено споразумение с Мадагаскар, Мозамбик и Танзания. По аналогия с тях се планира урегулиране на остатъка от задълженост на Етиопия ($163,6 млн.) пред Русия - проектът на споразумението е в процес на одобрение.

Понякога помощта се изразява в натура - през 2011 г. бяха предадени 258 тежкотоварни камиони"КамАЗ" и още една пратка от 75 камиона бяха изпратени съвсем неотдавна, допълни Владимир Путин.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Путюфски глупости! Навремето сесесерето и нас ни набута в такъв филм и изгоряхме с милиарди долари!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Путьо, з глузду з'їхав, чи шо?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Андропов е не само създател на ислямския тероризъм, от който произлизат и днешните джихадисти, както твърди в своята книга – “Червени хоризонти” , бившият румънски разузнавач – Йон Михай Пачепа. Друг негов “колега” от соцлагера – чехословашкият генерал Ян Шейна твърди, че Хрушчов е също създателят на международният трафик на наркотици – КОКСинтернЪт, в книгата – “Червен кокаин”. Путлер също е чле виж още ›› н на коксинтернЪт още от Лениниград, и последната пратка от половин тон кокаин доказва, че КГБ и лично Путлер е альфа-сабаката в този КОКСинтерн! Допълнение за кокаиновите посоли на унилата лошадь: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5A9EB8555FA74
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Русия подпомага с военна техника всички терористични групировки в над 30 африкански страни! За да има мир на тази планета, русия трябва да бъде унищожена!
Последно в Актуално