САЩ обвини Южна Африка, че е натоварила оръжие на санкциониран руски кораб

3606
САЩ обвини Южна Африка, че е натоварила оръжие на санкциониран руски кораб
Снимка: Getty Images

Посланикът на САЩ в Южна Африка обвини южноафриканското правителство в доставка на оръжие и боеприпаси на санкциониран руски товарен кораб в края на миналата година, съобщиха местни медии.

„Сред нещата, които отбелязахме, беше акостирането на товарния кораб във военноморската база Саймънс Таун между 6-ти и 8-ми декември 2022 г., за което сме сигурни, че е качило оръжия и боеприпаси на този кораб в Саймънс Таун, докато се връщаше към Русия “, каза посланик Рубен Бриджити II пред местни медии, предаде CNN.

Румен Радев пристигна в Република Южна Африка

Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка (РЮА) за официалното си посещение в страната, предаде БТА. Държавният глава ...

„Ние сме уверени, че оръжията са били натоварени на този кораб и бих заложил живота си на точността на това твърдение“, каза още посланикът във видео, публикувано от Newzroom Afrika, местен новинарски канал, който също присъства на брифинга. „Въоръжаването на руснаците е изключително сериозно и ние не смятаме този проблем за решен и бихме искали РЮА да започне да практикува своята политика на необвързаност“, каза той.

Присъствието на мистериозния товарен кораб „Lady R“ предизвика сериозни спекулации, когато акостира във военноморската база в Саймънс Таун близо до Кейптаун през декември миналата година. Товарните кораби редовно акостират в гражданското пристанище на Кейптаун, а не във военноморската база. По това време опозиционният член на парламента и министър на отбраната в сянка Кобус Мараис каза в изявление, че стоките са били разтоварени от кораба и натоварени на кораба през нощта и поиска отговори от правителството. Министерството на финансите на САЩ за контрол на чуждестранните активи добави Lady R към списъка си със санкции през май миналата година за предполагаеми доставки на оръжия, заедно с множество други товарни кораби под руски флаг.

Южноафриканското президентство нарече обвиненията „разочароващи“ и предупреди, че забележките „подкопават духа на сътрудничество и партньорство“ между американски и южноафрикански правителствени служители, които обсъждаха въпроса. Кабинетът на президента Сирил Рамафоса заяви в изявление късно в четвъртък, че не са предоставени доказателства в подкрепа на тези твърдения и че правителството планира да започне независимо разследване по въпроса.

„При неотдавнашни срещи между южноафриканската делегация и официални лица на САЩ беше обсъден въпросът с Lady R и имаше споразумение, че разследването ще продължи по своя ход и че американските разузнавателни служби ще предоставят всички доказателства, с които разполагат“, се казва в изявлението.

Южна Африка намекна на Путин да не пристига за срещата на БРИКС заради заповедта от Хага

Република Южна Африка (РЮА) "осъзнава правните си задължения" към Международния наказателен съд, заяви говорителят на президента Винсен...

Следете развитието на войната в Украйна тук

CNN попита президентския говорител Винсънт Магвеня защо е необходимо разследване за събития в собствената военноморска база на Южна Африка. „Американските разузнавателни служби казаха, че разполагат с доказателства, които биха ни предоставили само чрез достоверно разследване или запитване. Ние приемаме обвиненията сериозно и искаме да имаме надежден независим глас, който да изложи действителните факти по въпроса“, каза той. „В противен случай рискуваме да последваме поредица от обвинения и отричания, което няма да бъде от полза в контекста на нашите двустранни отношения“, казва Магвеня.

Необичайно е американски посланик в Южна Африка да отправя такива публични обвинения срещу правителството. Южноафриканското правителство беше подложено на силна критика за позицията си относно руската инвазия в Украйна и рутинно се въздържа от гласуване, осъждащо Русия в Общото събрание на ООН. Докато ръководството на Южна Африка многократно е заявявало, че е неутрално в конфликта и често е призовавало за уреждане чрез преговори, действията им са подложени на все по-голям контрол от западните сили.

През февруари тази година Южна Африка свика военноморски учения край бреговете си, включващи както руската, така и китайската армия. По-късно тази година Южна Африка ще бъде домакин на срещата на върха на БРИКС, група от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Руският президент Владимир Путин беше поканен на тази среща, като естествено бе поставен въпроса за арестуването му заради заповедта, издадена от Международния съд в Хага

Руски източници: Украинците атакуват на много места (ВИДЕО)

Украинските въоръжени сили започнаха контраатаки на много места в източната част на страната. Една от тях е близо до Соледар. Според во...

Миналия месец южноафриканският президент обяви, че страната му се оттегля от Международния наказателен съд. Само ден по-късно обаче, Сирил Рамафоса обяви, че няма планове Южна Африка да се оттегли от челнство в съда в Хага, като уточни, че е станала техническа грешка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com