Светът призова: Върнете нигерийските момичета

52905
Светът призова: Върнете нигерийските момичета
Снимка: Twitter

Кампания под надслов „Върнете момичетата ни” (Bring Back Our Girls), свързана с отвлечените от ислямисти над 200 момичета в Нигерия, набира все по-голяма популярност в света. За по-ефективни действия от страна на властите призоваха хиляди хора в социалните мрежи, както и известни политици и общественици, пише BBC.

„Ако сега замълчим, това ще се повтори отново, и отново, и отново”, заяви 16-годишната пакистанка Малала Юзуфзай в коментар по случая. Припомняме, че Малала бе номинирана за Нобелова награда за мир заради кампанията й за образование на момичетата в мюсюлманския свят. Преди две години тя бе застреляна в главата от талибани, след което се възстановяваше в продължение на месеци в английска болница.

Ислямисти са отвлекли 200 момичета в Нигерия

Ислямистката групировка "Боко Харам" продължава да тормози Нигерия. Въоръжени мъже, за които се предполага, че са от свързаната с "Ал К...

Бившият шеф на ООН Кофи Анан също разкритикува действията на нигерийските власти и призова да бъдат използвани всякакви средства, за да се помогне на момичетата. Китайските власти вече предложиха помощ от своето разузнаване, Великобритания, Франция и САЩ изпратиха свои експерти. Първата дама на Щатите Мишел Обама се включи в кампанията, като качи снимка в Twitter, на която държи плакат с надпис „Върнете момичетата ни”.

Преди три седмици екстремистката ислямистка групировка „Боко Харам” (в превод името означава „Западното образование е забранено") отвлече над 200 ученички от училище в Нигерия. Момичетата са на възраст между 16 и 18 години. Не се знае нищо за местонахождението им. От видео с изказване на лидера на групировката стана ясно, че част от тях може да бъдат продадени в Чад и Камерун за съпруги. Други пък вече вероятно са насилствено омъжени за членове на „Боко Харам”. Нигерийското правителство е обявило награда от 300 000 долара за информация по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com