Трагичната смърт на търговец на риба разбуни Мароко

1838
Трагичната смърт на търговец на риба разбуни Мароко
Снимка: Getty Images/Guliver

Трагичната гибел на 31-годишния уличен търговец Мусхин Фикри, хвърлил се да спасява конфискуваната му риба, разбуни Мароко в неделя вечерта (30 октомври). Погребението на Фикри бе в неделя и мароканската вечер бе белязана от многохилядни протести на различни места в кралството, предаде БГНЕС.

Инцидентът, за който говори цялата страна, се случи миналия петък в Ел Хосейма, в северната част на страната. По информация на правозащитници, представители на местните власти се опитали да премахнат каси с риба, като сметнали, че Фикри търгува с нея незаконно. Продавачът се хвърлил да спасява стоката си и попаднал в автоматичния кош на сметосъбирачната машина, където работниците на местната управа изхвърляли рибата. Фикри загинал на място.

Презрените майки на Мароко

Момичетата, които забременеят преди брака, просто спират да съществуват за мароканското общество. Те се считат за "омърсени" и често б...

Страшната смърт потресе жителите на Ел Хусейма и севера на страната, където живеят много етнически бербери. Снимката на мъртвото тяло на търговеца в боклуджийския камион нахлу в социалните мрежи и предизвика буря на негодувание в обществото. Според демонстрантите, участвали в протеста в неделя, отговорността за смъртта на търговеца, който оставя семейство, е „на местните власти, които проявиха жестокост и безразличие”.

„Ние всички сме Мусхин! За достойнство, свобода, социална справедливост!”, викаха участниците в акцията. Те поискаха от властите подробно разследване. В Ел Хусейма е и министърът на вътрешните работи Мохамед Хасад.

Наскоро мароканската ислямистка Партия на справедливостта и развитието спечели парламентарните избори в страната като досега също беше в управлението като част от коалицията, начело на Мароко от началото на Арабската пролет преди пет години. Премиерът Абделила Бенкиране има 125 места в 395-членния парламент срещу 102 за съперниците му от Партията на автентичността и съвременността, чиято предизборна кампания включваше призиви за спиране на „ислямизацията“ на мароканското общество. На трето място с 45 места се нареди партията „Истиклал“, която в миналото е участвала в борбата за независимост на северноафриканската държава от Франция.

Независимо от резултатите обаче реалната власт остава в ръцете на крал Мохамед VI, наследник на монархия, която управлява Мароко от 350 години насам.

Секс и ислям: Една история от Мароко

Скандал в Мароко: двама висши представители на влиятелна ислямистка организация бяха заловени да прелюбодействат. Аферата е особено дел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com