Тунис не иска бежански центрове на територията си

1270
Тунис не иска бежански центрове на територията си
Снимка: Getty Images/ Guliver

Тунис не вижда възможност за изграждане на приемни центрове за бежанци на своя територия. Това заяви премиерът на страната Юсуф Шахед след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде БНР.

Тунизийският премиер обяви, че страната му няма необходимия капацитет, за да поддържа бежански центрове на своя територия. Изграждането на такива центрове е част от плана на ЕС за справяне с миграционния поток към Европа. А част от плановете на Германия за ускорено екстрадиране на мигранти без право на убежище е стимулиране на доброволното им напускане на страната, вкл. чрез финансово подпомагане. Договорихме се за обмен на информация относно онези тунизийски граждани, които нямат право на закрила в Германия. Те трябва да се връщат в Тунис по възможност доброволно и евентуално с финансова помощ за започване на нов живот в Тунис, заяви премиерът Юсуф Шахед в Берлин.

Орязаха заплатите на всички министри в Тунис

Премиерът на Тунис Юсеф Шахед ще намали заплатите на всичките си министри с 30%, за да започне да изпълнява обещанието да намали държав...

Освен бежанската тема, Шахед и Меркел обсъдиха и общи мерки в борбата с тероризма, след като на 19-ти декември тунизийският гражданин Анис Амри се вряза с камион в коледен базар в Берлин и уби 12 души. Разследването на случая разкри сериозни слабости в работата на германските власти, но и нежеланието на Тунис да съдейства: Оказа се, че след отказ за убежище в Германия Амри е трябвало да бъде екстрадиран, но тунизийските власти не са му издали необходимите лични документи. Шахед отхвърли всякакви обвинения в тази посока, а Меркел изрази категоричната позиция на Германия, че независимо от това, дали става дума за потенциални терористи или не – хора, които след съдебно решение или решение на компетентните власти нямат право на закрила в Германия, трябва да напуснат страната.

След серия атентати през 2015 г., за Тунис – единствената функционираща демокрация в арабския свят, която даде началото на „арабската пролет“, терористичната заплаха остава основен проблем. На този фон правозащитници в Германия се обявиха срещу плановете на ЕС да връщат мигранти в Тунис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com