X
 
 

В Либия отново възобновиха военните действия

714 1
В Либия отново възобновиха военните действия
Снимка: Getty Images / Guliver
Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг от столицата на Либия, заяви военният говорител на признатото от ООН Правителство на националното съгласие.

Мухамад Кунуну заяви, че регионите Салах ал Дин и Рамла на юг от столицата са били ударени от ракети, предаде БГНЕС.

Ердоган: Ще дадем урок на Хафтар, ако продължи с атаките

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да предаде урок на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, ако не п...

Лоялните на Хафтар наемни войски, разположени в региона и дронове, управлявани от Обединените арабски емирства, прелетяха над Триполи, твърди Кунуну. Той каза, че правителствените сили са достатъчно силни да реагират на хафтарските милиции и призова хората, мигрирали от региона, да не се връщат по домовете си докато траят сблъсъците.

На 12 януари враждуващите страни в либийския конфликт обявиха прекратяване на огъня в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин и се събраха в понеделник в Москва, за да подпишат споразумение, насочено към прекратяване на военните действия и започване на политически диалог.

След преговори в Москва, ръководителят на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж подписа споразумение за прекратяване на огъня късно в понеделник, но Хафтар замина за Либия рано във вторник, без да го подпише, след като поиска повече време да го обмисли.

Хафтар де факто отказа, защото поиска съставяне на общо правителство и одобрението на състава му от либийския парламент, който всъщност работи в регион, контролиран от силите му.

Русия: Враждуващите страни в Либия се съгласиха да продължат режима на тишина

Враждуващите страни в либийския конфликт се съгласиха да продължат да спазват договореностите за спиране на огъня, въпреки че Халифа Ха...

Агила Салех Иса – говорител на прохафатарските сили заяви днес, че "примирието в Либия е приключило и войната ще се възобнови".

Рано днес президентът на Турция Реджеп Ердоган определи действията на Халифа Хафтар в Москва като "бягство".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители