Заради ебола в Африка очертаха район под карантина

41525
Заради ебола в Африка очертаха район под карантина

Гвинея, Сиера Лионе и Либерия ще предприемат съвместни мерки, за да спрат смъртоносната епидемия от ебола. За целта ще бъде очертан район, който ще бъде поставен под карантина. Той ще обхваща Сиера Леоне, северната част на Либерия и южната на Гвинея, предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерите на трите страни решиха също така да отпуснат 100 млн. долара, за да привлекат нови групи лекари в района на епидемията. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 60 медицински лица, работещи в зоната на разпространение на инфекцията, са се заразили от смъртоносния вирус и са починали.

Emirates спря полетите от и до Гвинея заради ебола

Националният превозвач на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Emirates спря полетите си от и до Гвинея заради епидемията от ебола, преда...

Вирусът, срещу който не съществува ваксина, е причинил смъртта на 729 души от началото на епидемията, а са регистрирани над 1300 случаи на болестта. Смъртността може да достигне до 90%, но до този момент съставлява 55%. Сегашната епидемия в Западна Африка вече е най-голямата в историята.

Ебола, особено в началния си стадий, много прилича на други болести. Според описанията на СЗО признаците й са треска, главоболие, мускулни болки и възпалено гърло. Това прави трудно различаването й от болести с подобни симптоми, като малария, тиф или холера. Едва на по-късните етапи от протичането на болестта се появяват вътрешни и външни кръвоизливи, най-често през ушите и носа, съобщава БТА.

Важно е да се знае, че еболата не се разпространява по въздушно-капков път. Заболяват хора, влезли в контакт с телесни течности на заразени. Такива течности са кръв, пот, повръщане, фекалии, урина, слюнка или сперма. Това прави малко вероятно предаването на заразата чрез обикновени контакти в публична среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com