50 години от смъртта на Джон Фицджералд Кенеди

64383
50 години от смъртта на Джон Фицджералд Кенеди

Известен като кралското семейство на САЩ, кланът Кенеди е жива история на тази страна.

Признанието за ролята на семейството в историята на САЩ е резултат не само на съдбоносните политически решения, които определиха облика на 60-те години на миналия век, а също така на целия ореол на тайнственост и катастрофи, които белязаха съдбата на това легендарно семейство, пише БГНЕС.

Откакто Джон Фицджералд Кенеди беше убит на 22 ноември 1963 г. в Далас, косата на смъртта стана неизменен спътник на тази политическа династия със самолетни катастрофи, самоубийства, пороци и политически убийства. "Проклятието на Кенеди" започва пред 1944 г., по време на Втората световна война, когато загива първородният син на семейството Джоузеф, когото "патриархът" на фамилията е определил като бъдещия президент на страната. Близостта на бащата Джо Кенеди с нацисткия режим му струва сенаторското място и слага край на политическата му кариера. Така Джо влага цялото си богатство и влияние, за да превърне Джак в първия президент католик в историята на страната. Според мнозина историци тази неукротима бащина амбиция определя драматичната съдба на клана. Но още много преди JFK да влезе в Белия дом, семейството се прощава с дъщерята на Джо - Катлийн, която през 1948 г. загива в самолетна катастрофа във Франция. Поради тежки психически проблеми друг член на семейството Розмари Кенеди завършва живота си в лудница през 2005 г.

JFK влиза в Белия дом през 1961 г. със съпругата си Джаки и двете си деца и се превръщат в семейство за пример в очите на редовия американец. Но преди това семейството преживява ново нещастие – Джаки абортира при първата си бременност и детето умира. Катастрофите продължават да я преследват, а четвъртото й дете умира два дни след раждането. Много по-късно през 1999 г. в самолетна катастрофа загива вторият син Джон Джон и така жива остава единствено дъщерята Каролин. Трагедиите продължават, когато на 22 ноември 1963 г. президентът Кенеди е убит в Далас от Лий Харви Осуалд. През 1964 г. брат му Едуард "Тед" Кенеди оцелява при атентат, в който е прострелян.

"Проклятието на Кенеди" продължава на 5 юни 1968 г., когато в Лос Анджелис е застрелян другият брат – Робърт. С Тед Кенеди се случва и друг инцидент - при автомобилна катастрофа загива неговата секретарка и тази смърт, както и слуховете за връзката му с нея, слагат край на политическата му кариера. Трагичната поредица продължава през 1984 г. със смъртта от свръхдоза наркотик на сина на Робърт Кенеди – Дейвид и със самоубийството на Мери Ричардсън, съпруга на Робърт Франсис Кенеди, а другият син на Робърт – Майкъл загива, докато кара ски в Скалистите планини. Немалка е ролята на жените в перипетиите на семейството. Преди случая с Тед и секретарката му най-скандалната история е на братята Джон и Робърт с актрисата Мерилин Монро. Един от малкото членове на семейството, който умира от естествена смърт в напреднала възраст, е майката на президента Роз Елизабет Фицджералд. А "патриархът" Джо онемява през 1961 г. след емболия и по-късно умира от инсулт 81 гдасхс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com