АФП: Без силен импулс от Г7 малко може да се очаква от конференцията в Париж

9337
АФП: Без силен импулс от Г7 малко може да се очаква от конференцията в Париж

Лидерите на страните от Г7 ще потвърдят в понеделник в Германия своето единство пред тероризма и огнищата на международните кризи. Това ще стане при закриването на среща на върха, над която е сянката на Русия, държана настрана заради участието в конфликта в Украйна.

Заключителното комюнике на срещата в замъка Елмау в Бавария трябва да потвърди посланията на твърдост, които Западът увеличи в неделя по адрес на руския президент Владимир Путин. Срещата призова именно за поддържане на санкциите срещу Москва.

"Тръгвам от принципа, че ще изпратим общ сигнал" по този въпрос, предрече германската канцлерка Ангела Меркел в неделя вечерта в телевизионно интервю.

В първия ден от срещата, организирана в Баварските Алпи, президентът на САЩ Барак Обама и Ангела Меркел се съгласиха, че санкциите следва да останат в сила докато Русия "уважи украинския суверенитет".

Белият дом подчерта пълното си съгласие с Берлин по това, че продължителността на санкциите следва да бъде ясно обвързана с пълното прилагане, от страна на Русия, на споразуменията Минск", договорени през февруари от Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Украйна и, в по-малка степен, безизходицата в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори, за да се избегне фалита на Атина, в неделя засенчиха официалния дневен ред на форума на Г7, който събра в Германия домакините, Съединените щати, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония.

Гръцката криза може да се върне на масата в понеделник с очакваното присъствие на директорката на МВФ Кристин Лагард. Но "всички сме съгласни, че все още има много работа пред нас", предупреди Меркел в неделя.

Срещата на върха на седемте икономически сили трябва да посвети голяма част от последния си ден на дискусии за борбата срещу тероризма и помощта за развитие с шестима държавни и правителствени лидери от Близкия изток и Африка.

Новият нигерийския президент Мухамаду Бухари е един от най-очакваните. Той постанови, че борбата срещу Боко Харам ще бъде негов приоритет, но откакто е поел функциите в края на май при нападения, приписвани на ислямистката секта, загинаха почти сто души.

Г7 трябва да се върне, в присъствието на иракския премиер Хайдер Ал Абади, към борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Международната коалиция, ръководена от САЩ - чиято стратегия е "провал", според Ал Абади, във вторник подкрепи иракския план за отвоюване на изгубени територии, като същевременно призова за политическа реформа в Багдад.

Лидерите започват обсъждания в понеделник по въпроса за климата. Те ще преговарят до края по съдържанието на посланието, което ще отправят шест месеца преди решаващата конференция на ООН (през декември) в Париж.

Европейците, водени от тандема Меркел-Оланд , изглеждат решени да получат от своите партньори амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване на използването на изкопаеми горива.

Но Япония и Канада дават назад. Според източници около френския президент той е припомнил в неделя на японския премиер Шиндзо Абе, че се очаква приносът на Япония.

Без силен импулс от Г7 малко може да се очаква от конференцията в Париж, посочва АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа