Американски експерти: Ваксините на BioNTech и Mоderna са за предпочитане пред Johnson&Johnson

5701
Американски експерти: Ваксините на BioNTech и Mоderna са за предпочитане пред Johnson & Johnson
Снимка: ronstik / Pixabay

Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу Ковид-19 да предпочетат ваксината на BioNTech или Moderna пред препарата на Johnson&Johnson (J&J). Причината за тази препоръка е следната: при ваксината на Johnson&Johnson съществувал риск от редки тромбози. 15-те членове на експертния съвет, който е част от американския Център за контрол над епидемиите CDC, са единодушни в оценката си.

Те не биха препоръчали тази ваксина (J&J) на своите семейства, каза професорката по медицина Бет Бел по време на заседанието на комисията. Но други хора можело да бъдат на друго мнение. Затова ваксината ще продължи да се предлага.

Много рядък страничен ефект

Причината за скептицизма на експертния съвет са много редки случаи на тромбози, проявяващи се едновременно с тромбоцитопения - т.е. недостиг на тромбоцити, след ваксинация с препарата на Johnson&Johnson.

Според данните на CDC, при общо близо 16 милиона поставени ваксини на Johnson&Johnson до 9-и декември е имало девет смъртни случая. До края на август са били регистрирани общо 54 подобни случая на тромбози, при 36 се е наложила хоспитализация. Най-висок се оказва рискът при жените между 30 и 49 години. Но не при всички девет жертви става дума за жени. Сред жертвите има и двама въже.

Ваксината на Johnson&Johnson обаче така или иначе играе второстепенна роля във ваксинационната кампания на САЩ. При общо 284 милиона поставени дози от препарата на BioNTech и 186 милиона дози от ваксината на Moderna, броят на поставените ваксини на Johnson&Johnson е доста нисък. И в Германия ваксината на J&J се използва по-рядко: докато поставените ваксини на BioNTech са над 109 милиона, то тези на J&J са едва около 5 милиона.

Това не е генерална препоръка против ваксината на J&J

През април тази година употребата на ваксината на J&J в САЩ беше временно преустановена - след единични случаи на тромбози. След проверка на здравните служби обаче беше установено, че ползата от препарата все пак е по-голяма, отколкото рисковете, свързани с него. Това се случи само няколко седмици след като се появиха съобщенията за тромбози след поставянето на ваксината на AstraZeneca. Като цяло обаче подобни случаи са изключително рядко срещани.

От Johnson&Johnson подчертаха в четвъртък, че ваксината им е "животоспасяващ инструмент за хора от високорисковите групи". Същевременно експертите от американския Център за контрол над епидемиите CDC съобщиха, че няма да издадат конкретна генерална препоръка против използването на ваксината на J&J, защото това щяло да изпрати негативен сигнал в страни, в които този препарат е единствената възможна опция.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com