Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция

3873
Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Трима американски сенатори предложиха мерки, които целят да блокират трансфера на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съюзник в НАТО и една от деветте партньорски страни, които са част от процеса по производство на високотехнологичния самолет, предава Reuters.

Проектозаконът е внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и демократа Джийн Шахийн и идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция са силно обтегнати заради подкрепата на САЩ за сирийските кюрди.

Експлозия на нефтена платформа в САЩ

Няколко души са пострадали при експлозия и пожар в нефтена платформа в американския щат Уисконсин, съобщиха властите. Инцидентът е стан...

Тримата сенатори публикуваха и изявление, в което изразяват загриженост, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган е тръгнал по "пътя на безразсъдното управление и незачитане на върховенството на закона".

"Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все по-далеч, а в някои случаи дори противоречат, на интересите на САЩ. Тези фактори правят трансфера на чувствителни технологии за F-35 и свръхмодерни възможности към режима на Ердоган все по-рисковани", заяви Ланкфорд в съобщението.

От турското посолство в САЩ засега не са направили коментар.

Тримата сенатори изразяват загрижеността си от задържането в Турция на американския евангелистки проповедник Андрю Брънсън, който живее в Турция от дълги години и беше задържан от местните власти. "Изборът на Ердоган да взима заложници и да хвърля в затвора невинни американци, за да влияе на САЩ е нечуван и незаконен" заяви Шахийн в съобщението.

САЩ тестваха междуконтинентална балистична ракета

Американските ВВС извършиха пробен пуск на незаредена с бойна глава междуконтинентална балистична ракета "Минитмън III" от военновъздуш...

Турция планира да закупи повече от 100 многоцелеви изтребителя F-35. Турски компании участват в производството на части за самолета и Анкара трябва да получи първия изтребител в рамките на една година, допълва агенция Фокус.

Ако се приеме, законът ще ограничи трансфера на самолетите в Турция и ще отмени достъпа на Анкара до ноухау и техническите данни, които са нужни за поддръжката на самолетите.

Припомняме, че отношенията между Турция и САЩ започнаха да се влошават, когато Вашингтон взе решение да използва сирийските кюрди - "Демократическият съюз" и военното му крило - "Отрядите за народна самоотбрана", които са част от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и признават са свой духовен и идеологически водач намиращия се в затвор в Турция Абдула Йоджалан, в борбата си срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Анкара реши, на първо време, да вкара клин между населените с кюрди региони в Северна Сирия – Африн и Рожава, осъществявайки операция "Щита на Ефрат", заемайки позиции по източния бряг на реката и оставяйки си свободен изход към провинция Алепо. Тъй като, въпреки непрестанни предупреждения и искания, САЩ не се отказа от подкрепата си за кюрдите, Турция предприе конкретни действия и на 20 януари т.г. осъществи операция "Маслинова клонка", съвместно със съюзниците си от сирийската опозиция "Свободната сирийска армия", в по-малкия, но и ключово разположен, кюрдски регион – Африн, която завърши за 56 дни с превземането на едноименния град. От тук нататък, Анкара иска да продължи офанзивата си срещу сирийските кюрди на изток към Манбидж, където са разположени части на Въоръжените сили на САЩ.

Ердоган вече на няколко пъти заяви, че Турция ще осъществи операцията на всяка цена и дори постигна частична уговорка с бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, която пропадна след уволнението му. По този начин отношенията между съюзниците в рамките на НАТО – САЩ и Турция – към момента са всичко друго, но не и съюзнически.

Рохани: САЩ разграбват ресурсите на арабите

САЩ не се занимават с оказването на помощ на Близкия изток, а с „разграбването на ресурсите“ на арабския свят, по тази пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com