Американският КОЙ

4576
Американският КОЙ
Снимка: Getty Images/Guliver

Във видеоигрите има много насилие. И във филмите. Тези хора са психичноболни, трябва да им помогнем. "Въоръжените лоши може да бъдат спрени само от въоръжени добри хора". Това са само част от тезите, включително точен цитат, описващи човекът, който за мнозина в САЩ е чудовище – Уейн Лапиер.

Предвид броя на загинали при нападения с огнестрелно оръжие отвъд Атлантика и липсата на затягане на контрола над оръжията обаче явно недостатъчно хора искат да спрат Лапиер и подопечната му организация – Националната оръжейна асоциация (НОА). Стане ли дума за оръжия, НОА е най-големият лобист в САЩ. И на НОА мнозина конгресмени и сенатори, главно републиканци, дължат политическата си кариера.

От 28 години насам Лапиер е главен изпълнителен директор на НОА. Всяка година той печели добре от работата си. Според Business Insider, личното му състояние е 10 млн. долара, но точна оценка няма, защото няма и официално потвърждение на изчисленията. Публикация на The Washington Post сочи, че само през 2015 година Лапиер е спечелил над 5 млн. долара, включително 3,7 млн. долара по пенсионния си план. А след стрелбата в основно училище "Санди Хук" през 2012 година, когато са убити 20 деца - първокласници и Лапиер хвърли вината за такива случаи на насилието във видеоигрите и филмите, в САЩ има средно по един случай на ден на стрелба с огнестрелно оръжие, който се счита за "масова стрелба" - т.е. с повече от един пострадал! За сравнение, в Япония, на 100 000 души население има само 0,3% убийства, спрямо 5,4% за САЩ. През 2017 година в Страната на изгряващото слънце има само 22 престъпления, свързани с огнестрелни оръжия – с 3 жертви и 5 ранени, а съгласно статистиката на неправителствената организация "Насилието на огнестрелното оръжие" през същата година в САЩ е имало 15 612 убити от огнестрелно оръжие т.е. по около 42 на ден! В Япония биват застреляни толкова хора за 8 години!

Защо? Отговорът е прост – контролът върху огнестрелните оръжия. В Япония, за да си купиш легално огнестрелно оръжие, трябва да изпълниш 13 условия – да си член на ловен или стрелкови клуб, да преминеш обучение и да издържиш писмен изпит, да имаш специално лекарско удостоверение за психическо здраве, да обясниш пред полицията защо ти трябва огнестрелно оръжие, да имаш чисто криминално досие – с пълна проверка дали някога си има връзки с организираната престъпност, дори дали си имал дългове, да имаш разрешително за боравене с боеприпаси, да има съответен сейф, където да държиш оръжието и да може полицията да го проверява ... В САЩ условията са 2 – проверка на място дали нямаш присъда и какъв ти е имиграционният статут, а после можеш да си купиш оръжие!

След новите масови убийства в САЩ, оръжейните производители "говорят на ухо" с Тръмп

Ръководителят на най-силната оръжейна асоциация в САЩ отхвърли категорично призивите за по-строги ограничения на огнестрелните оръжия, ...

Изглежда толкова просто – но сегашният американски президент Доналд Тръмп тръгва по посочения от Лапиер път за видеоигрите, за филмите ... Всъщност Тръмп вече иска да прави и психиатрични болници – но защо, след като според закона не трябва да доказваш, че си психичноздрав, за да си купиш оръжие? Всъщност, през 2013 година, след касапницата в "Санди Хук", предишният американски президент Барак Обама внесе законопроект за по-строг контрол върху оръжията, който предвиждаше по-обстойни проверки на желаещите да си купят оръжие и забрана за продажба на някои полуавтоматични карабини. Редица проучвания на общественото мнение сочеха подкрепа от 90% за законопроекта. В Сената обаче го подкрепиха само 54 сенатори при необходими 60, като всички сенатори, идващи от щати, където оръжейният бизнес е основен поминък, гласуваха против. И това стана пред очите на родителите на загиналите при стрелбата в "Санди Хук" деца, дошли да гледат на живо историческото заседание на горната камара на Американския Конгрес.

През това време Лапиер поддържа тезата, че всъщност проблемът "масова стрелба" може да бъде преборен с ... повече оръжие. Негова е идеята учителите да бъдат въоръжавани – във Флорида тръгнаха законово по този път в началото на месец май тази година. А според Business Insider милионният годишен доход на Лапиер от НОА няма да пресъхне дори той да слезе от поста си – просто защото такива са клаузите на трудовия му договор.

Но разследване на The New Yorker от пролетта на 2019 година показа, че НОА съвсем не е толкова силна финансово, колко се иска на Лапиер. Асоциацията има годишен дефицит от около 40 млн. долара – затова и търси все по-усилено донори, които да я подкрепят.

Всъщност има един случай, при който Лапиер смекчи тона си в защита на оръжията – след най-смъртоносната масова стрелба в Лас Вегас през 2017 година, когато снайперист уби 59 души, стреляйки от хотелската си стая по публиката на кънтри концерт. Тогава той заговори да се провери дали е законно да се продават дискови пълнители за полуавтоматични карабини като AR-15, какъвто Стивън Падок – стрелецът от Лас Вегас, използва при касапницата, за да може да стреля по-бързо. Светъл лъч, който само подсилва ефекта на оръжейната тъмница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка