Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американските разузнавателни служби имат данни, за да разберат причината за поява на коронавируса?

28 май 2021, 08:20 часа • 3009 прочитания

Американските разузнавателни служби разполагат с някои данни, с помощта на които може да бъде възможно да се установи източникът на появата на новия тип коронавирус, съобщава ТАСС, позовавайки се на The New York Times.

Според изданието, представителите на разузнаването все още не са проучвали информация по този проблем. За по-доброто му разбиране е необходим компютърен анализ. Както отбелязва вестникът, можем да говорим за такива данни като движението на лабораторни работници във Ухан и естеството на избухването на коронавируса там.

Припомняме, че в писмено изявление на американския президент Джо Байдън се казва, че разузнавателната общност на страната не разполага с достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от контакт на човек със заразено животно или инцидент в лаборатория. В тази връзка, Байдън възложи на американските разузнавателни агенции да "удвоят усилията си", за да проучат всички налични данни и да изготвят нов доклад за него след 90 дни. Ръководителят на Белия дом се надява, че това ще помогне „да се доближим до по-ясно заключение“.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви, на свой ред, че подобна заповед на американския президент показва, че "Съединените щати не се интересуват от факти и истина, не се интересуват от провеждането на сериозни научно обосновани изследвания за произхода на коронавируса, а използват епидемията като инструмент за политически манипулации и прехвърляне на вината".

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес