Апелативният съд в САЩ отхвърли жалбата на Тръмп за мигрантския указ

1884
Апелативният съд в САЩ отхвърли жалбата на Тръмп за мигрантския указ
Снимка: Getty Images/Guliver

Федералният апелативен съд в САЩ отхвърли искането на Министерството на правосъдието незабавно да възстанови забраната за пътуване на президента на Доналд Тръмп.

Това се случва, след като в петък, 3 февруари, федералният съдия Джеймс Робарт издаде временна ограничителна заповед за изпълнението на указа, според който САЩ трябва да спре в продължение на 90 дни влизането на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел" (СНИМКА)

Новият брой на авторитетното германско списание "Дер Шпигел" днес излезе с корица, на която има колаж със снимка на американския презид...

Администрацията на Тръмп веднага внесе жалба срещу решението, с което се спира изпълнението на указа за затягане на мигрантската политика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като "абсурдно" решението за спиране на забраната за пътуване и обеща да го отмени.

"Становището на този така наречен съдия, който по същество отнема охранителната функция на нашата страна, е нелепо и ще го отменя", написа държавният глава в профила си в Twitter на 4 февруари.

Припомняме, че Джеймс Робарт уважи молбата на адвокати, които са го помолили да преустанови действията по ключови положения от декрета на президента Тръмп. По-рано главният прокурор на щата Боб Фъргюсън каза, че указът противоречи на Конституцията, защото дискриминира на религиозна основа, предаде БНР.

Белият дом „отвръща на удара“ на съда в Сиатъл

Белият дом обеща да „отвърне на удара“, след като Федералният съд в Сиатъл отмени забраната за пътуване на граждани от седе...

Тогава Фъргюсън съобщи, че хора от засегнатите страни вече могат да кандидатстват за влизане в страната. От Департамента по Национална Сигурност отказаха коментар с мотива, че това е дело, което още не е приключило. Адвокатите на правителството смятат, че щатите не могат да оспорват указа на президента.

Указът от миналата седмица замрази бежанската програма и ограничи временно приемането на граждани от Йемен, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Мерките , които Белия Дом определя като в интерес на националната сигурност, доведоха до протести както в страната, така и в чужбина.

Блокирането на визи от страни с предимно мюсюлманско население и спирането на програмата за прием на бежанци в САЩ са противоконституционни, смята Наура Алмасри от неправителствената организация „Сирийски форум“: "Това е напълно нечестно и също така нереалистично. Не може да се спират бежанците да идват в Съединените щати. Аз бях сред протестиращите хора срещу тази забрана. На протеста имаше хора от всички цветове и религии. Ние представлявахме истинската Америка, заповедта, подписана от президента, е неамериканска".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com