X
 
 

Арестуваха кандидат за президент на Гватемала, искал да печели като убива съперниците си

815 0
Арестуваха кандидат за президент на Гватемала, искал да печели като убива съперниците си
Снимка: iStock/Guliver
Кандидатът за президент на Гватемала Марио Естрада беше арестуван по подозрения в редица тежки престъпления, пише БГНЕС.

Политикът от дясноцентристката партия Съюз за национална промяна планирал да използва пари от търговия с наркотици, за да поръча убийства на съперниците си и да спечели изборите. Задържането му стана в Маями, само два месеца преди вота.

След САЩ и Гватемала откри посолство в Йерусалим

Гватемала откри официално своето посолство в Йерусалим в сряда, превръщайки се в първата страна, която последва стъпките на САЩ, предав...

Според американски прокурори, Марио Естрада и още един мъж се свързали с мощния мексикански картел "Синалоа". Те искали от наркокартела между 10 и 12 милиона долара, с които да спечелят изборите в Гватемала. В замяна щели да осигурят пратки за Съединените щати. Двамата обещали "Синалоа", че след като Естрада стане президент, наркотиците свободно ще пътуват от летищата и пристанищата в страната, с помощта на корумпирани служители.

Отделно от схемата за търговия на дрога, двамата планирали да убият повече от един от кандидатите за президент, като прокурорите от Манхатън, които повдигат обвиненията, не посочват имената на евентуалните мишени на заговора.

58-годишният Марио Естрада, който е бивш конгресмен, няма никакви шансове според проучванията, които му отреждат около 3 процента от гласовете на изборите на 16 юни. Партията на Естрада има шестима депутати в 158-местния Конгрес на Гватемала и обикновено подкрепя политиката на президента Джими Моралес.

Actualno.com

Етикети: